Пет дни преди парламентарните избори в Германия изглежда, че Ангела

...
Пет дни преди парламентарните избори в Германия изглежда, че Ангела
Коментари Харесай

Меркел печели - какво следва за Германия?

Пет дни преди парламентарните избори в Германия наподобява, че Ангела Меркел без проблем ще завоюва нов мандат като канцлер на Федералната република. Но в действителност нещата не са толкоз розови – тъй като остава извънредно неразбираемо какъв ще е форматът на бъдещата управническа коалиция в Германия. А образът на тази бъдеща коалиция ще дефинира личностите и политиките, които ще движат най-важния член на Европейски Съюз през идващите четири години, разяснява Politico.
В момента под въпрос е дали немските социалдемократи ще бъдат принудени да отидат в миниманса по този начин, както се случи съвсем на всички места с лявото в Европа; дали репутацията на Германия ще пострада, в случай че крайнодесните се показват добре на изборите (бел. ред. - " Алтернатива за Германия " или AFD); дали по-малките партии ще намерят място в изпълнителната власт или ще се задоволят с четири години " заточение " от огромната политическа сцена.
Социалдемократите мъчно маневрират
Партията на някогашния ръководител на Екологичен потенциал Мартин Шулц твърдо е с утвърждение от към 23% в другите социологически изследвания, като изостава от християндемократите на Меркел с 14-15%! Ако фактически лявото завоюва 23%, това ще е по-лошо показване даже от 2013 година, когато имаше 25,7%. И тъкмо това е разграничителна линия за към момента втората най-голяма партия в Германия – в случай че се показа по-лошо, в сравнение с изборите преди 4 години, гледната точка, че влизането в огромна коалиция с Меркел значи неприятни времена за социалдемократите ще бъде още по-аргументирана. Ако обаче социалдемократите съумеят да реализират по-добър резултат, ще натежи другата позиция – че огромна коалиция с Меркел не значи безусловно обезличаване.
Власт и пари за " Алтернатива за Германия " (AFD)
Засега AFD е третата по величина партия в социологическите изследвания, с поддръжка от към 12%. Но социолозите нямат доста опит с настроенията тъкмо към крайнодясното, най-малко що се отнася до избори. И основателно витаят подозрения какъв брой тъкмо хора поддържат и ще гласоподават за AFD. Но колкото по-добре се оправят крайнодесните, толкоз понижава опцията за двупартийна коалиция отвън „ огромна коалиция “ (християндемократи-християнсоциалисти – зелени; християндемократи-християнсоциалисти – свободни либерали). А в случай че няма единодушие за огромна коалиция, тогава може да мине доста време, преди Меркел да успее да убеди още две по-малки партии да влязат в управническа коалиция.
Либералите са изкушени, само че и обезпокоени
Всички социологически изследвания сочат, че Свободните демократи (FDP) ще се завърнат в Бундестага след четири години неявяване. Политическата им роля е на съдружен сътрудник – те са били подобен и за християндемократите, и за социалдемократите. Но в този момент прогнозите са, че Свободните демократи ще бъдат доста сложен сътрудник за увещание, с повече претенции – откакто присъединяване им в обединението на Меркел преди един мандат ги докара до резултат под 5-процентната преграда. Лидерът на FDP Кристиан Линднер към този момент беше пределно явен, че желае финансовото министерство, а това значи Волфганг Шойбле да влезе в нова роля. Подобно развиване на нещата тревожи съществено някои непознати сътрудници на Германия – преди всичко Франция. Основната причина – промяната във френското трудово законодателство и нарастването на работната седмица, което провокира бурни митинги.
Германия няма да бърза
Освен в случай че резултатите от вота на 24 септември не сочат неоспоримо, че Меркел има единствено една опция за съдружен сътрудник, то няма по какъв начин мигновено да стартират диалози за новата управническа форма в Германия. През 2013 година диалозите за сегашното ръководство продължиха 86 дни. А на 15 октомври провинция Долна Саксония ще избира локален парламент, като надали преди този момент ще има завършена федерална управническа коалиция.
Вътрешното разделяне сред християндемократите и християнсоциалистите не е завършило
По време на бежанската рецесия, главната съпротива на политиката на Меркел пристигна от нейния лагер – баварският съдружник на християндемократите. А християнсоциалистите ще желаят по-добър резултат, с цел да не влизат в ръководството свободните либерали. Затова баварците могат да си останат на равнище " избори ", с концепцията да господстват еднолично в Бавария при локалните избори следващата година – по този начин, както го вършат съвсем непрестанно от Втората международна война насам. А " положение на избори " допуска друго политическо държание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР