Пет дни преди балотажа на президентския вот лидерът на БСП

...
Пет дни преди балотажа на президентския вот лидерът на БСП
Коментари Харесай

Нинова свали маската и предаде Радев

Пет дни преди балотажа на президентския избор водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подаде оставка поради плачевните резултати на всички типове избори през годината. Вината бе стоварена върху всички и всичко - корона рецесията, машините за гласоподаване, вътрешнопартийната съпротива, служебното държавно управление, новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев, президента Румен Радев. Голямата си " заслуга " за неуспеха на Българска социалистическа партия обаче Корнелия Нинова подмина елегантно. Вместо да стартира с нея...

 

Една от главните неточности на Корнелия Нинова беше направена през април: шикалкавенето за поддръжката на Румен Радев и Илияна Йотова, които обявиха упоритостта си да се борят за втори президентски мандат още през февруари. Това се отрази на изборния резултат на Българска социалистическа партия. След вота на 4 април тя се опита да замаже гафа, само че... сянката на фалша и лицемерието си остана.

През лятото тя направи втората огромна неточност. По време на предизборна акция за вота на 11 юли Нинова и обкръжението й не помниха за Бойко Борисов и ГЕРБ и непрестанно атакуваха „ ИТН “ - очевидно афектирани на Слави Трифонов и сценаристите му, че дефинираха Българска социалистическа партия като статукво. Резултатът е прочут - ново неубедително показване на " столетницата " и потвърждаване на медийната " опорка ", че Българска социалистическа партия не е никаква опция на ГЕРБ.

В предизборната акция за вота на 14 ноември лидерката на Българска социалистическа партия и обкръжението й отново не помниха кой е главния им зложелател и насочиха гнева и нападките си към новата формацияна на Кирил Петков и Асен Василев. Дали това се случи от боязън или от ревнивост, че двамата някогашни служебни министри ще откраднат гласове от " столетницата ", най-вероятно в никакъв случай няма да стане ясно. Отсега обаче е несъмнено, че тази " диагноза " е изцяло неправилна, тъй като най-потърпевши в електорално отношение бяха и си останаха Има Такъв Народ, „ Демократична България “ и обединението към Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

Нинова по този начин и не можа да се усети, че воювайки против партии, които в очите на гласоподавателите носят смяната, и сама сложи Българска социалистическа партия в окопа на статуквото. Върхът на това непоследователно държание и неправилна тактичност беше поддръжката, която Българска социалистическа партия даде на ГЕРБ и Движение за права и свободи за

100-процентово преброяване на разписките

от машините за гласоподаване.

Пълна мистерия е за какво Нинова се включи в истеричната мелодрама, която - под режисурата на Бойко Борисов и антуража му - трябваше да ни убеди, че изборите ще бъдат опорочени и фалшифицирани, в случай че квитанциите не бъдат преброени. Влизайки в хора на манипулаторите и защитавайки решението на ЦИК, Нинова застана против така наречен партии на смяната и проигра възможностите си да договаря от позициите на герой против статуквото.

Грешка беше и непрекъснатото повторение, че

парламентарните избори са по-важни от президентските.

На процедура това отново си беше мятане на камъни в градината на Радев, въпреки и по косвен метод.

Като систематични неточности на Нинова и обкръжението й могат да бъдат посочени нееднозначното отношение към президента и претендент за втори мандат Румен Радев, неумели ходове при подреждането на кандидат-депутатските листи и.... арогантния и безпардонен метод, по който тя постанова мнението си и форматира партийната политика съгласно личните си желания (примерно).

Резултатите са известни. Дори и позитивните промени - мандатността на депутатите, директния избор на ръководителя от редовите членове и основаване на условия за кариерно развиване на младите фрагменти - разделиха социалистите на боричкащи се между тях групи. Според някои Нинова е въвела лидерски жанр на ръководство, обкръжила се е с комфортни за нея хора и е изгонила всички партийни престижи. На всичкото от горната страна е

вкарала Българска социалистическа партия в тежка идейна обърканост,

т.е. подменила е достоверните леви хрумвания с някакъв неразбираем микс от социалпопулизъм и шовинизъм.

Емоционалната постъпка на Антон Кутев, който за миг не помни, че към момента е представител на служебното държавно управление и в персонално качество пръв изиска оставката на Корнелия Нинова обаче развърза ръцете й. И... стана тя каквато стана. 

Лидерката на Българска социалистическа партия се похвали, че е разчистила олигархията и задкулисието в партията, само че тежко сгафи като " посочи ", че те - олигархията и задкулисието - били отишли в служебния кабинет! Позволи си лукса да нападне по едно и също време президента Радев (на който не можа да елементарни еманципацията), инициативния му комитет, служебното държавно управление и „ Продължаваме промяната “. И не съумя да скрие раздразнението и яда си, че членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия (те са и в инициативния комитет на Радев) и знакови " червени " кметове се подписаха под искане на оставката й поради изборния провал.

При това състояние Нинова нямаше по какъв начин да не разгласи, че освобождава председателския пост, само че го направи по нейния си метод -

сваляйки доверието си от Румен Радев!

Какво следва оттук насетне? Конгрес през януари, който да установи, т.е. да одобри оставката на Нинова, да избере краткотраен водач и да приготви нов директен избор на партиен началник. Дали обаче ще стане тъкмо по този начин?

Не са малко анализаторите и знаковите фигури в соцпартията, които считат, че след време Корнелия Нинова като нищо ще размишления и ще отдръпна оставката си, както един път към този момент го е правила след европейските избори през 2019 година.

" Подадената оставка от Корнелия Нинова е половинчата и още веднъж се разиграва някакъв цирк. Доказателство за това е нейното желание да остане до началото на януари. След като споделя, че е човек на Устава, дано да прочете член 17, съгласно който при предварително подаване на оставка, би трябвало да бъде определен краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител ", съобщи Весела Лечева, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Според нея, свикването на Националния съвет на 20 ноември - ден преди балотажа на президентските избори - " не приказва добре за ръководител, който ръководи партия, която желае нейният претендент да завоюва ".

Номерът с отдръпване на оставката

повторно няма да мине.

След нокаута, в който Нинова и обкръжението й изпратиха Българска социалистическа партия, настроенията в Националния съвет и измежду редовите социалисти са напълно разнообразни. Въпросът за физическото оцеляване на столетната партия все по-често се слага на дневен ред. Така че, в случай че членовете на лявата групировка проявят задоволително разсъдък и инстинкт за самозапазване, те ще изберат за ръководител младеж от новото потомство, който елементарно ще откри общ език с връстниците си на политическата сцена и ще преобрази Българска социалистическа партия в съвременна социалдемократическа групировка от европейски вид.

Ако социалистите обаче още веднъж затънат във вътрешнопартийни интриги и тънки групови сметчици, като нищо Станишевото крило още веднъж ще вземе властта. И тогава кой ще спре свободното рухване на Българска социалистическа партия към дъното и цялостното й изгубване?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР