Пешеходци, паркирани коли, движещи се автомобили с до 30 км/ч

...
Пешеходци, паркирани коли, движещи се автомобили с до 30 км/ч
Коментари Харесай

До 30 км в центъра на столицата, нови пешеходни зони

Пешеходци, паркирани коли, движещи се коли с до 30 км/ч и колела във велолента ще се разминават по столичната улица " Калоян ", в случай че Витошка стане пешеходна от " Алабин " до " Александър Стамболийски ". Така ще е и по " Позитано ". 

Проектите за " успокоена зона " за придвижване и освобождение от коли на пространството към Съдебната палата и храм " Св. Неделя ", които би трябвало да бъдат дефинитивно гласувани от Столичния общински съвет на 28 октомври, скараха съветниците в комисията по архитектура. 

Предвижда се ограничаването от 30 км в час да бъде въведено по кварталните улици в зоната сред " Алабин " и " Леге " и булевардите " Христо Ботев " и " Васил Левски ". Както стана ясно на комисията, карето би трябвало да бъде затворено и от бул. " Патриарх Евтимий " в четвъртата посока, пропусната в плана. 

По бул. " Христо Ботев " ще стане пъкъл, по какъв начин ще вървят хората на работа и по какъв начин ще се прибират, изрично срещу се разгласи Борислав Бориславов от десните в СОС. Според Иво Божков цените парцелите и наемите на " Витошка " са скочили няколко пъти в пешеходната зона и недоволни няма. Нашата цел е да понижим броят на колите в центъра, даваме опция да се минава, само че не ги каним да минават през централната част, изясни Лорита Радева от ГЕРБ, ръководител на комисията по екология и зам.-шеф на архитектурната. 

Главният проектант на столицата Здравко Здравков изясни, че на Софийски градски съд ще бъдат обезпечени други 10 паркоместа, както и 3 на банка в региона, с цел да се освободи бул. " Витоша " от коли до " Стамболийски ". 

За последващо съвещание съветниците желаеха зам.-кметът по превоза да показа визуализация на плана за новата пешеходна зона по Витошка, по която обаче трамвайното придвижване се резервира. 

Предложението за успокоена зона, което бе утвърдено и от транспортна комисия преди дни, получи поддръжка и от тази по архитектура и градоустройство. 

Столична община желае да вкара пешеходна зона и по ул. „ Георг Вашингтон “ в сектора от ул. „ Трапезица “ до ул. „ Пиротска “, като се стимулира с достъп до Западната врата на Сердика. Тогава би трябвало да се затвори " Княз Борис ", прецизирайте си плановете, ядоса се Бориславов от Съюз на демократичните сили, който е археолог по специалност. 

Ще оставите централата на Вътрешна македонска революционна организация и Административния съд на София град без коли, разяснява специалист на комисия по архитектура. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР