Перуанската кухня е родена от сливане на древните кулинарни традиции

...
Перуанската кухня е родена от сливане на древните кулинарни традиции
Коментари Харесай

Кулинарно пътешествие: Най-популярните перуански ястия

Перуанската кухня е родена от обединение на античните кулинарни обичаи от предколумбовата ера с богатата европейска кухня на испанците, пропита от вкусни и ароматни арабски въздействия, към което по-късно се прибавя наследството на робите от Африка. Това взаимно навлизане е обогатено и от уменията на френските готвачи, които идват, с цел да обслужват испанската аристокрация по време на най-голямото вицекралството в Южна Америка.

Цялото културно многообразие основава пъстър микс, или по този начин наречената mistura, в която се оплитат усети и техники от четири континента, с цел да основат смайващото благосъстояние на перуанската кулинария. Стилът фюжън в кухнята на Перу съществува към този момент пет века.

През 2007 година перуанската кухня е оповестена за национално културно завещание заради приноса й за одобряване на перуанската национална еднаквост.

 Шишчета сърце

Самите перуанци настояват, че няма по-разнообразна кухня от тяхната – броят на обичайните ястия е прочут – те са 491. В това отношение с Перу могат да мерят сили единствено Франция, Китай и Индия. Достатъчно е да се спомене, че по продължение на перуанския бряг дълъг 2250 км съществуват над 2500 разнообразни типове супи, а обичайните десерти са повече от 250.

Най-традиционните перуански ястия, които даже са определени за седемте кулинарни чудеса на Перу, са: ceviche, ají de gallina или в свободен превод „ кокошка лютика “; lomo saltado - жулиени от зеленчуци с говеждо филе, приготвени по китайския способ за бързо запържване; papa a la huancaína - картофи, залети със сос от поширани в подсладена вода жълти люти чушлета, пасирани дружно с прясно сирене, жълтъци, мляко, лимон, зехтин, сол и пипер; anticucho - шишчета на скара от месо (традиционно говеждо сърце), авансово мариновано в чесън с оцет, кимион, люти чушки и мек опушен червен пипер; chupe de camarones – гъста чорба от едри тихоокеански скариди; causa - торта от сварени и смачкани жълти картофи с пасирани чушлета, лимон и други добавки, пълнена с авокадо, риба звук, скариди или пилешко месо.

 lomo saltado

Мака пък принадлежи към фамилията на ряпата и вирее в доста рискови условия като мраз, интензивна слънчева светлина и мощни ветрове.

Този корен има достойнството да бъде най-високо разрастващата се растителна храна в света, която е и съществена за перуанците. Доказано е, че Мака има подмладяващо и обновяващо влияние върху жлезите с вътрешна секреция и възвръща хормоналния баланс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР