Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на

...
Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на
Коментари Харесай

Нигерия ще ни помага за диверсивикацията в доставките на газ и нефт

Перспективите за съдействие сред България и Нигерия в региона на стопанската система, енергетиката, осведомителните технологии, образованието и сигурността бяха разисквани по време на диалог сред президента Румен Радев и министъра на външните работи на Нигерия Джефри Ониеама , който е на работно посещаване у нас.

Радев открои опцията за взаимноизгодно съдействие сред България и Нигерия за превъзмогване на последствията от войната в Украйна, свързани със прекъсването на енергийните доставки от Русия за страната ни. Той приветства готовността на Нигерия да окаже подпомагане на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и петрол , оповестиха от президентството.
 Радев приветства всеки опит за диверсификация в енергетиката
Радев приветства всеки опит за диверсификация в енергетиката

Президентът упорства КЕВР и " Булгаргаз " най-накрая да разгласят цените на природния газ

Разширяване на сферите на икономическо съдействие и увеличение на стокообмена сред България и Нигерия е от взаимен интерес, е общата позиция на Радев и Ониеама. Търговските връзки сред двете страни все още са главно в региона на селското стопанство, а това не отразява опциите на двете стопански системи, е станало ясно още на срещата. През последните години износът от България към Нигерия се е нараснал с близо 40%, а от Нигерия към България - с към 10%.

Като област с огромен капацитет в двустранното партньорство на срещата са посочени високите технологии. Радев съобщи, че одобряването на Нигерия като финансов център в Африка, както и на български компании в региона на финансовите технологии са добра основа за взаимноизгодно съдействие. Той означи още, че от ден на ден високите технологии са в основата на възстановяване на процесите на ръководство и мониторинг на прилаганите политики в екологията, селското стопанство, сигурността и защитата, което дава нова вероятност за разширение на двустранното партньорство.
 Студенти от Нигерия са
Студенти от Нигерия са " хванати в капан в Херсон "

Руски сили управляват региона

Сред разискваните тематики беше и обезпечаването на опция за продължение на образованието на студенти от Нигерия, които са евакуирани от Украйна, във висшите учебни заведения в България. През първия учебен срок на образователната 2021/2022 година общо 134 нигерийски жители се образоват в 19 български висши образователни заведения. Няколко университета у нас към този момент са декларирали подготвеност за банкет на нигерийски студенти от Украйна.

На срещата бе разисквана и вероятността нигерийски военнослужещи да получават професионалното си образование у нас .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР