Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на

...
Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на
Коментари Харесай

Сътрудничеството между България и Нигерия в икономиката, енергетиката и сигурността обсъдиха президентът Радев и министърът на външните работи на Нигерия

Перспективите за съдействие сред България и Нигерия в региона на стопанската система, енергетиката, осведомителните технологии, образованието и сигурността бяха във фокуса на диалога сред президента Румен Радев и министъра на външните работи на Федерална Република Нигерия Джефри Ониеама, който е на работно посещаване у нас. 

Разширяване на сферите на икономическо съдействие и увеличение на стокообмена сред България и Нигерия е от взаимен интерес, беше общата позиция по време на срещата. Търговските връзки сред двете страни сега са съсредоточени главно в региона на селското стопанство, а това не отразява опциите на двете стопански системи. През последните години износът от България към Нигерия се е нараснал с близо 40%, а от Нигерия към България – с към 10%. Като област с огромен капацитет в двустранното партньорство бяха откроени високите технологии. Утвърждаването на Нигерия като финансов център в Африка, както и на български компании в региона на финансовите технологии са добра основа за взаимноизгодно съдействие, акцентира Румен Радев. Българският държавен глава означи и че от ден на ден високите технологии са в основата на възстановяване на процесите на ръководство и мониторинг на прилаганите политики в екологията, селското стопанство, сигурността и защитата, което дава нова вероятност за разширение на двустранното партньорство.  Президентът Румен Радев открои опцията за взаимноизгодно съдействие сред България и Нигерия за превъзмогване на последствията от войната в Украйна, свързани със прекъсването на енергийните доставки от Русия за страната ни. Държавният глава приветства готовността на Нигерия да окаже подпомагане на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и петрол.  Осигуряването на опция за продължение на образованието на студенти от Нигерия, които са евакуирани от Украйна, във висшите учебни заведения в България, също бе измежду акцентите на срещата. През първия учебен срок на образователната 2021/2022 година общо 134 нигерийски жители се образоват в 19 български висши образователни заведения. Няколко университета у нас към този момент са декларирали подготвеност за банкет на нигерийски студенти от Украйна. В рамките на срещата бе разисквана и вероятността нигерийски военнослужещи да получават професионалното си образование в страната ни. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР