Перспективите за Големия бариерен риф бяха занижени от „лоши” към

...
Перспективите за Големия бариерен риф бяха занижени от „лоши” към
Коментари Харесай

Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са много лоши

Перспективите за Големия бариерен риф бяха занижени от „ лоши” към „ доста лоши” поради климатичните промени. Според австралийски учени най-голямата опасност за подводния риф е стоплянето на водната температура, главно породена от човек.

Петгодишно изследване на специалисти акцентира, че дейностите, нужни да се избави рифът, в никакъв случай не са били по-необходими от в този момент. През 1981 година Големият бариерен риф беше разгласен за международно завещание поради голямата си научна и основна значимост за околната среда, предава БТВ.

През последните години обаче, рифът бива неконтролируемо разрушаван от затоплящите се води. В разследване на това елементи от коралите са мъртви, а цялостното здраве е отчасти нарушено.

Предишно изследване през 2009 година обясняваше, че рифът е изправен на кръстопът сред „ положително и обещаващо бъдеще или отрицателно и нестабилно такова”. Втори отчет през 2014 година сподели, че положението на рифа се утежнява.

Учените настояват, че броят на новите корали по рифа е понижен с 89%, като са наранени 1500 км. по продължението му. Австралия вложи 500 млн. австралийски $ през 2018 година за опазването на естественото благосъстояние.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР