Перспективата за война с масовата употреба на изкуствен интелект се

...
Перспективата за война с масовата употреба на изкуствен интелект се
Коментари Харесай

Възходът на робота-убиец

Перспективата за война с всеобщата приложимост на изкуствен интелект се ускорява от ден на ден. Още през предходната година в Youtube се появи клип, в който се показва устройство, което стреля от въздуха по манекени на хора. Въпреки апелите за възбрана на роботите-килъри, тяхното произвеждане е реалност и показва ужасяваща, апокалиптична визия за живота на Земята в най-близко бъдеще.
Според отчет от 548 страници на Обединените народи, представен от New Scientist, „ гибелен “ оръжеен безпилотен аероплан може в действителност да е „ преследвал човешка цел “, без да му е заповядано, т.е. изцяло самостоятелно. Твърди се, че квадрокоптерът Kargu-2 е търсил човешка цел по време на престрелка сред либийските държавни сили и лоялните последователи на Халифа Хафтар в Либия през март предходната година.
Kargu, прочут като „ безпилотен аероплан “, употребява идентификация на обект, основана на машинно образование, за установяване и ангажиране на цели. Освен това има благоприятни условия за „ роене ", което разрешава до 20 дрона да работят дружно.
Последните  отчети означават, че Kargu, ориентиран към експлозия при удар, е работил в среда, която не изисква човешки контролер и след това е ориентиран към един от бойците на Хафтар, до момента в който той се е опитвал да отстъпи.


Дали може безпилотникът-убиец да прави разлика сред предал се боец и войник, който просто се отдръпва? Дали хипотетично е допустимо някой да се съобщи на безпилотния аероплан, в случай че желае? За страдание оръжията с изкуствен интелект мъчно разграничават танк от учебен рейс. 
Ето какво е оповестено наскоро в Бюлетина на атомните учени за този вид оръжия: „ OpenAI - водеща в света компания за изкуствен интелект - създаде система, която може да  класифицира, че една ябълка е от сорта Granny Smith с 85,6% меродавност. И въпреки всичко, в случай че залепите върху ябълката лист хартия с надпис „ iPod “ -  системата за машинно зрение ще даде сигнал за 99,7% убеденост, че ябълката е iPod. "  
В  един от опитите откривателите на AI са трансформирали един пиксел върху изображение и предиздвикали системата за машинно зрение да класифицира стелт бомбардировач като куче. По време на война съперникът може просто да нарисува „ учебен рейс “ върху танк или по-злонамерено - „ танк “ върху учебен рейс и евентуално да заблуди самостоятелното оръжие.
Доколкото ни е известно, случаят в Либия е първият регистриран случай, когато дрон е нападнал човек, без да получи указания за това. Не е изненадващо, че правозащитни групи като Хюман Райтс Уотч приканиха за преустановяване на технологията „ робот-убиец “, агитирайки за възбрана на създаването, производството и използването на тези оръжия. В предишното Организация на обединените нации също е обсъждала възбраната на тази технология. По това време генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назова тези камикадзета „ морално отвратителни “. 
Според  Guardian през идващото десетилетие се чака да бъдат изтъргувани над 80 000 дронове за наблюдаване и съвсем 2000 дронове за офанзива по целия свят. 
А единствено си представете какво ще се случи, в случай че тези системи са хакнати или манипулирани по някакъв метод от кибер нарушители, задгранични съперници, терористични организации и други сходни... Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР