Персоналът в пловдивският завод е удвоен през миналата година ©

...
Персоналът в пловдивският завод е удвоен през миналата година ©
Коментари Харесай

"Пентакс Медикъл България" инвестира 8 млн. лв. разширение на производството си

Персоналът в пловдивският цех е подсилен през предходната година

© Михаил Ванчев Още по тематиката
По прецизността ще ги познаете

Pentax Medical може да изнесе огромните поправки на ендоскопи за Европа в България
24 юни 2013
Все повече вложители

Осем компании получиха награди за плановете си в България през 2012 година
15 яну 2013
Японската Pentax открива сервизен център в Пловдив

Компанията ще ремонтира здравна инсталация в България
29 май 2012 Най-голямото европейско дружество за ремонт на медицински ендоскопи, което се намира в България, удвои индустриалната си повърхност и мощ в Пловдив. " Пентакс Медикъл България " е част от японския колос HOYA Corporation и влага в " Проект удвояване " 8 млн. лева, с което се реалокира и напълно активността от Хамбург в България, оповестиха от компанията за " Капитал ". Вложената сума е и над първичната инвестиция от близо 6 млн. лева, направена през 2012 година

Тогава тук са ремонтирани за първи път 651 гастроскопа, а през 2017 година те доближават 13 703 от 7 типа - гастро ендоскопи, колоноскопи, бронхоскопи, дуоденоскопи, УНГ-скопи, ултразвукови ендоскопи, цистоскопи. Най-масовите поправки, които се вършат в Пловдив са на гастроскопи и на колоноскопи. Според Снежина Дончева, финансов управител на " Пентакс Медикъл България " междинните разноски за труд на медицински ендоскоп е към 250 евро, а подмяната на аварийни елементи приблизително коства 2500 евро. Частите за ремонта на ендоскопите са единствено истински и идват от Япония.

Целта на " Проект удвояване " е досегашната най-голяма ремонтна фабрика за ендоскопи от Хамбург да измести напълно активността си в Пловдив. Решаващата част от инвестицията е обвързвана с привличането и образованието на нови механически експерти. През април 2017 година в компанията са заети 63 индивида, а в края на годината общата бройка на техническия личен състав доближава 123 души. Новите служащи се образоват към половин година, само че към този момент във фабриката в България по лична стратегия за подготовка.

Фабричната постройка на " Пентакс " е достроена и в този момент работната повърхност нараства от 1500 квадратни метра на 3000 квадратни метра. Значителна част от инвестицията е за преместването на главния склад на компанията от Хамбург в Пловдив. Общо това коства 6.5 милиона лв. – включително постройката чартърен плюс аварийните елементи, които " Пентакс " изкупува от Хамбург. " Тази инвестиция отчасти финансирахме с вътрешен заем от HOYA Holdings. Ние не употребяваме външни заеми. Получихме сумата през април 2017 година, а през юни 2018 изплатихме заема, дружно с лихвите. На 15 ноември тази година " Проект удвояване " ще е завършил ", съобщи пред " Капитал " Стефан Турийски, шеф на " Пентакс Медикъл България.

Разширяването на активността се отразява и на финансовите резултати - облагата от 1.136 млн. лева през 2016 година се усилва до 6.838 млн. лв.. Приходите също нарастват скокообразно - за 2015 година те са 3.095 млн. Лева, а през 2017 година към този момент са 28.409 млн. лв., а тази година предстоящият доход 45.5 млн. лв.. Резултатите нагоре подсказват и идната упоритост на българския екип – да стартира сглобяването на японски ендоскопи в Пловдив. Стефан Турийски удостовери, че се обмисля и такава опция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР