Персоналът на университетските болници в няколко германски провинции стачкува за

...
Персоналът на университетските болници в няколко германски провинции стачкува за
Коментари Харесай

Болници в няколко германски провинции стачкуват

Персоналът на университетските лечебни заведения в няколко немски провинции стачкува за по-добро възнаграждение, съобщи ДПА. В днешните синдикални дейности участваха медици от Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Саксония, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн, съобщи Българска телеграфна агенция.

Синдикатът " Верди " цели да ускори натиска върху работодателите по време на водените договаряния за изискванията на труд в обществения бранш. В Северен Рейн-Вестфалия в стачката, оповестена като " предупредителна ", се включиха шестте огромни академични лечебни заведения в Аахен, Бон, Кьолн, Дюселдорф, Есен и Мюнстер. Говорител на болничното заведение в Есен сподели, че митингът може да докара до съществено ограничение на грижите за пациентите. " Верди " и лечебните заведения обаче се схванаха да не бъде нарушавана главната активност на лечебните заведения.

Директорът на университетската болница в Есен Йохен Вернер разкритикува определения миг за стачката предвид на влошаващата се конюнктура с разпространяването на ковид в Германия. Работата на интензивните отделения с всеки минал ден става все по-натоварена, защото пораства броят на одобряваните пациенти с COVID-19. Крайнолявата партия " Левите " съобщи, че таман пандемията е основен фактор в стачката.

" От началото на рецесията с ковид още веднъж се усили натоварването на работещите в здравния бранш, само че по едно и също време с това нарастна и животът. Повече от налага се доста да бъде увеличено заплащането ", сподели съпредседателят на политическата мощ Жанин Вислер. " Верди " и няколко други синдиката желаят 5-процентно нарастване на заплатите на чиновниците в обществения бранш, което да е не по-малко от 150 евро на месец. Стажантите би трябвало да получават с по 100 евро повече на месец, обявиха те. За края на месеца е плануван нов кръг договаряния. Дотогава се чакат още предупредителни стачки в държавния бранш в цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР