Персеидите - най-добрият метеорен дъжд на годината - се завръщат. Ето как да гледате.

...
Персеидите — един от най-дългоочакваните метеорни потоци — отново бродят
Коментари Харесай

Персеидите — един от най-дългоочакваните метеорни потоци — отново бродят в нощното небе и се очаква да достигнат своя връх този уикенд.

метеоритен дъжд започна на 14 юли и ще продължи до 1 септември, според Американското метеорологично дружество. Очаква се пикът му да бъде на 12 август и гледката няма да бъде възпрепятствана от пълнолуние, както миналата година. Смятан за „най-добрия метеорен дъжд за годината“ от НАСА, около 50 до 100 метеора могат да се видят на час при идеални условия.

Известно е също, че Персеидите създават огнени топки, които са по-големи експлозии от светлина и цвят, които могат да продължат по-дълго от средната метеоритна ивица, казва НАСА.

Какво представляват Персеидите?

Персеидите са частици, отделени от кометата 109P/Swift-Tuttle, открита през 1862 г. от Луис Суифт и Хорас Тътъл. Той обикаля около слънцето веднъж на всеки 133 години, като последно преминава през вътрешната слънчева система през 1992 г. 

препоръчва да намерите място с ясна гледка към небето и далеч от ярки светлини.

НАСА предлага да лежите по гръб, да позволите на очите си да се приспособят към тъмното и да стоите далеч от телефона. Няма нужда да гледате в определена посока; метеорите обикновено могат да се видят по цялото небе.

Миналата година Персеидите съвпаднаха с пълнолуние, което затрудни зърването на метеорния поток. Луната по време на пика тази година ще бъде намаляващ полумесец, така че дори някои от по-слабите метеори ще бъдат видими.

"Хората в САЩ могат разумно да очакват да видят около 40 Персеиди в час точно преди зазоряване в пиковите нощи. Това е около един на всеки две минути, което не е лошо", Бил Кук, който води Службата за околната среда на метеороидите на НАСА, каза. „Предполагаме обаче, че сте в провинцията, доста далеч от градове и предградия.“

В райони с по-ярко небе хората, които гледат нагоре, могат да очакват да видят до 10 метеора на час.

Какво предстои за феновете на астрономията?

Август ще приключи със суперлуна, луна, която изглежда по-голяма и по-ярка от средното пълнолуние. Ще бъде второто от месеца, което означава, че Събитието на 30 август ще бъде рядка синя луна. Терминът се отнася, когато има две пълни луни за един месец — луната всъщност няма да е синя на цвят.

Феновете на астрономията виждат сини луни средно веднъж на всеки три години. Следващата синя луна след 30 август ще бъде през май 2026 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР