Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да

...
Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да
Коментари Харесай

Емил Димитров разказа виц за себе си в ефир, а на съгражданите си от Перник обеща...

Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров в „ Лице в лице “ по bTV във връзка на концепцията през столичната ВиК мрежа да се води вода към Перник.

„ Вода ще може да се подава и от Перник към София с тази помпа. Аз също съм обезпокоен, моите родственици също живеят в Перник. Като се стигне до „ мъртвия размер “ отново може да се вади вода, само че имаме едни 35-40 дни, в които би трябвало да се поберем “.

По думите му потреблението от водопровода, захранващ южните квартали на София е никакво и в него водата върви постепенно. „ Ако стартираме повече вода да вадим, най-малко ще почистим тръбите. Няма проблем – има си хидроинженери, които знаят течението, потоците. Ние по този начин ще ускорим потоците в София. Всички ще са удовлетворени от тази работа “, посочи отрасловият министър.

Основно настоящо лице в решаването на водната рецесия в миньорския град е на бент. „ Бели Искър “, неговият размер е 15 млн. куб. м. вода, а в него има към 7 млн. куб. м вода. За месец януари към този момент са написани 4,6 млн. куб. м ползване за София.

Новият министър посочи, че с цел да има вода и за Перник, и за столицата към него ще се пуснат спомагателни притоци. Той успокои, че хидроинженерите няма да рискуват с препълване, тъй като стената на водоизточника е остаряла.

Димитров добави, че страната е поела ангажимент да ремонтира язовира. По думите му язовирът е строен през 30-те години на XX в., само че е със личен водосбор и деривация, която го цялостни. Според него това е безусловно задоволително, с цел да се зарежда водоизточникът.

„ Това, което би трябвало да отиде към бент. „ Белмекен “, може да отиде към бент. „ Бели Искър “, тъй като имаме положителни хидроинженери, които са го построили доста добре и са дали опция от Рила всичко да отиде в „ Белмекен “, а ние просто да го насочим към „ Бели Искър “, посочи Димитров.

Еко министърът сподели, че това не е вода, предопределена за София и в никакъв случай не е била употребена за потребностите на столицата. „ Ние няма да взимаме вода на София, ние ще дадем вода, която е предопределена за „ Белмекен “. В момента има задоволително вода. “, уточни той и добави, че този проект е трайно решение за рецесията в Перник.

Той беше безапелационен, че водата ще се употребява единствено за питейно-битови цели и няма да се отпуска за промишлеността в града. Димитров изясни, че водата на бент. „ Пчелина “ е била предопределена за потребностите на пернишкия цех „ Стомана Индъстри “, само че през 2002 година предприятието се е отказало от този водоизточник, тъй като цената им била скъпа.

Емил Димитров, прочут още с прякора си Ревизоро, описа в ефира анекдот, който плъзна за него след новоназначението си.

"Ревизоро или Язовиро - по какъв начин Ви харесва ", попита го водещата на предаването Цветанка Ризова.

"Ами то има нов анекдот. Значи като давал задания на новия екоминистър министър-председателя и му казвал: "Реви, Зоро, реви ", описа Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР