Перник. Десетки жители и гости на Перник се събраха на

...
Перник. Десетки жители и гости на Перник се събраха на
Коментари Харесай

Перник: Десетки жители и гости на града се събраха на откриването на паметника на земеделския деец Евтим Арсов

Перник. Десетки поданици и посетители на Перник се събраха на откриването на паметника на земеделския деятел Евтим Арсов. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник . На формалното разкриване на монумента участваха и кметът на Община Перник Вяра Церовска, регионалният шеф Ирена Соколова, зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова, кметът на кв. „ Изток ” Емил Костадинов, Николай Ненчев - ръководител на Български земеделски народен съюз, Бойко Астатков – ръководител на Инициативния комитет за построяването на паметника, общински съветници и водачи на политически обединения.
„ Тук съм, с цел да изразя своето отношение и почитание към демократа Евтим Арсов, към неговата смелост темперамент и мощ, с която той се е борил за най-свидното – да имаме право на свободно слово ”, сподели в приветственото си слово кметът Вяра Церовска.
„ Евтим Арсов е една светла персона, хладнокръвен в своите идейни убеждения. Този патриотичен българин се бори, с цел да можем да бъдем разнообразни, да бъдем мощни и да отстояваме това, което е значимо за всички – свободата и демокрацията. Благодаря на хората, които направиха всичко допустимо, с цел да може този монумент да бъде повдигнат и да бъде през днешния ден тук, той ще учи и нас, и идващите генерации. Свободата е една безпределна полезност, която би трябвало да пазим и съхраняваме, да имаме свое мнение и да почитаме мнението на всички. Честит празник, това е празник за нашия град ”, сподели още кметът Вяра Церовска.
Евтим Арсов е роден на 20 октомври 1914 година в земенското село Враня стена. След 9 септември 1944г. е бил учредителен секретар на Земеделския юношески съюз. Преминал е през лагери и съвсем всички български затвори в страната.На 4 февруари 1959 година е изтезаван и погубен в Пазарджишкия затвор.
Паметникът е инсталиран пред постройката на Регионалния исторически музей в Перник след решение на Общинския съвет. Скулптурната творба е направена от пернишкия художник Стефан Тодоров и е отляна от бронз преди повече от 10 години. Средства за изработването на паметника са дарявали земеделци и съидейници от три континента.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР