Периодът между Бъдни вечер и Йордановден народът нарича „Мръсните дни“.

...
Периодът между Бъдни вечер и Йордановден народът нарича „Мръсните дни“.
Коментари Харесай

Започнаха Мръсните дни: Спазва се полово въздържание, жените...

Периодът сред Бъдни вечер и Йордановден народът назовава „ Мръсните дни “. Тогава излизат всички нечисти и демонични закани. В този миг се реализира преходът сред остарялата и новата година.

Размиват се границите сред „ тоя “ и „ оня “ свят. От този нравствен хаос се излиза на Богоявление, когато се прави кръщението на Исус от Свети Йоан.

От отворилото се небе на Бъдни вечер нахлуват тъмни сили и митични облици. Този езически мироглед не е в синхрон със християнските правила, само че народът пази тези вярвания.

От Малка Коледа до Йордановден се зареждат „ Дванадесетте мръсни дни “.

В Западна България и Пиротско имат вяра, че женската работа би трябвало да се заобикаля, изключително вечер. Булките не предат и не намотават прежда. Шиенето също е неразрешено, а вечер не се излиза на открито.

Избягва се и работата с вода - не се пере, не се мие. Българите не си мият главите, тъй като съгласно вярването водата още не се е „ закръстила “. Младите дами, които още не са раждали и бременните би трябвало да съблюдават тази възбрана.

Като защитна мярка през тези дни дамите поставят в огъня тамян или кост.

В Царибродско интервалът се назовава „ Некръстени дни “. През нощта не се излиза, тъй като тогава броди караконджо.

В Централна Северна България интервалът е считан изключително рисков. В Севлиевско и Троянско са уверени, че тогава „ земята е на сито “. Затова по улиците броди каракон. Нарита този интервал „ Мръсниците “.

В Тревненско са уверени, че караконджо броди единствено до нощта на Сурваки и изчезва щом се сурвака водата. Хората носят в облеклата си чесън.

Забранени са годежи, сватби и кръщенета. Пепелта от огнището не се изхвърля на открито, с цел да няма главня по посевите. Жените не работят с вълна, не перат и не къпят децата си.

В Габровския край, в интервала от Игнажден до Коледа, младите дами не трябва да мият главите си и да си перат облеклата, с цел да могат елементарно да раждат.

Спазва се цялостно полово самоограничение. В Ловешкия край имат вяра, че в случай че дете се роди или бъде заченато през тези дни, то ще стане каракон или върколак. В село Ломец стигат по-далече – уверени са, че заченатият по време на „ Мръсниците “ ще стане блудник или алкохолик.

В Северозточна България съблюдават възбраните да се замръква на открито, да не се работи. И тук се съблюдава полово табу, тъй като заченатото дете ще стане върколак. Заради вярването, че водата още не е кръстена, хората не трябва да се мият. Не би трябвало да се пере риза на жена, която още не се е родила.

В региона на Сакар не се излиза вечер, не се пере, с цел да не те срещне призрак или върколак. В Странджа се има вяра, че през тези дни и нощи „ земята е некръстена “ и по тази причина по нея бродят всички зли същества. Ако някой почине през този интервал, той се погребва, само че погребалните обреди се правят след края на Мръсните дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР