Пеперудите са едни от най-красивите насекоми. Децата обикновено се забавляват

...
Пеперудите са едни от най-красивите насекоми. Децата обикновено се забавляват
Коментари Харесай

Кратък живот за сметка на километрично обоняние

Пеперудите са едни от най-красивите инсекти. Децата нормално се забавляват в преследване на пеперуди, тъй като ги притеглят с цветовете си и ефира на хубостта.

Голямото нощно пауново око е тип пеперуда от сем. Saturniidae. Това е най-голямата пеперуда в България и Европа с обсег на крилете до цели 15 см.

Тези пеперуди живеят единствено няколко дни, тъй като не могат да одобряват храна. Ако се питате по какъв начин въобще оцелява и толкоз, има пояснение - претърпява с питателните ресурси насъбрани в ларвния етап. Активна е нощем, а денем се крие.

Ако след излюпване наличните им мастни запаси са изчерпани, те умират. Затова би трябвало доста бързо да се погрижат за продължение на поколението си.

За задачата мъжкият образец може да долови с обонянието си женска, подготвена за размножаване, от няколко километра разстояние.

Броят яйца в обособените групички варира в необятни граници от 5 до цели 80, а женската снася общо към 250 яйца – на групички върху клончета и листа на питателните растения на гъсеницата – най-често овощни дървета, изключително круша, слива и други

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР