Пепел и дим изригват от мексиканския вулкан Попокатепетъл. Това е

...
Пепел и дим изригват от мексиканския вулкан Попокатепетъл. Това е
Коментари Харесай

Леки земни трусове активизираха вулкан в Мексико

Пепел и пушек изригват от мексиканския вулкан Попокатепетъл . Това е един от най-активните вулкани в страната. Наскоро той се задейства и стартира на бълва водна пара, оповестява организация Ройтерс.

Националната организация за гражданска отбрана заяви посредством своя акаунт в Туитър, че в четвъртък (25 май) са били регистрирани леки земетресения с ниски амплитуди, които обаче са дали спомагателна мощ на вулканичните изригвания.

През последните 24 часа са регистрирани 31 изригвания на пепел и газ

Попокатепетъл изхвърля непрестанно пара и газ с ниско наличие на огнена пепел. Височината на стълба от пепел и пушек доближава височина сред 400 и 600 метра , като се разнася в посока юг-югоизток.

 Жителите на околните градове Сантяго Ксалицинта и Сан Николас де лос Ранчос в щата Пуебла са нащрек за изхвърлянето и на лава. Засега обаче те се оплакват само от разнасящата се пепел, която се постанова да почистват всекидневно от колите си.

Местните управляващи издадоха жълт код за заплаха

„ Хората се опасяват, само че управляващите ни споделиха да останем спокойни и да сме нащрек “, изяснява Рене Лопес Ксолетл, гражданин на Сан Николас де лос Ранчос.

По-рано тази седмица няколко града затвориха учебните заведения си поради вулканичната активност. Международното летище Бенито Хуарес в Мексико спря работа за повече от пет часа в събота (20 май). Няколко полета даже бяха анулирани.

Властите не разрешават приближаването на кратера на по-малко от 12 км

Попокатепетъл, което в превод от ацтекски език значи „ Димящият рид “ , е един от най-отблизо следените вулкани в света. Издига се единствено на към 72 км югоизточно от Мексико Сити, където живеят към 22 млн. души.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР