Пентагонът започва работа за коригиране на записи на LGBTQ войски, отстранени от армията съгласно политиката „не питай, не казвай“

...
Пентагонът стартира нова информационна кампания, за да помогне на членовете
Коментари Харесай

Пентагонът стартира нова информационна кампания, за да помогне на членовете на LGBTQ службата, които смятат, че са „претърпели грешка или несправедливост“ преди отмяната на политиката „не питай, не казвай“, да коригират военните си досиета.

„В продължение на десетилетия нашите LGBTQ+ военнослужещи бяха принудени да се крият или бяха напълно възпрепятствани да служат“, каза министърът на отбраната Лойд Остин в изявление в сряда. „Въпреки това, те безкористно се излагат на опасност за доброто на нашата страна и американския народ. За съжаление твърде много от тях бяха уволнени от армията въз основа на тяхната сексуална ориентация – и за много от тях това ги остави без достъп до предимствата и услугите, които са спечелили.

„През следващите седмици ще започнем нови информационни кампании, за да насърчим всички военнослужещи и ветерани, които вярват, че са претърпели грешка или несправедливост, да потърсят корекция на военните си досиета“, добави Остин.

През септември 2011 г. Конгресът отмени политиката на военните, която забранява на открито гейове, лесбийки или бисексуални хора да служат във въоръжените сили.

Според данни на Пентагона повече от 13 000 души са били отделени от армията съгласно политиката на отдела за „хомосексуално поведение“ от 1994 г. до 2011 г. при различни условия – включително почетни, общи, различни от почетни и неизвестни.

CBS първа съобщи новината.

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс каза в сряда, че военнослужещите „са били уволнени, което може да им е лишило достъп до обезщетения за ветерани като жилищни заеми, здравеопазване, помощ за обучение в GI Bill и дори някои държавни работни места“.

„Както отбелязва министърът, десетилетия на закони и политики, които принудиха военнослужещите да крият кои са, оставиха дълго и жестоко наследство. Не само по отношение на индивидуалните травми, нанесени на военнослужещите и членовете на семейството, но и тъй като десетки хиляди войници, моряци, летци и морски пехотинци бяха изгонени от армията“, каза Хикс.

Служител на отбраната каза пред репортери в сряда, че отделът също така ще проведе „проактивен преглед“ за потенциално надграждане, различно от почетните уволнения за военнослужещи, отделени от военните в ерата, в която е действала политиката, от 1994 до 2011 г.

Персоналът ще идентифицира досиетата на ветерани, които показват, че раздялата им се дължи на тяхната сексуална ориентация и които са получили освобождаване от отговорност, „което е било по-малко от почтено“. След това панел ще определи дали тези записи се нуждаят от надграждане и ще изпрати имената на лицата на секретарите на службата „за разглеждане и евентуална корекция“, каза служителят.

Този проактивен преглед все още не е започнал, казаха те, и ще започне, когато Министерството на отбраната бъде „уверено, че всеки има подходящо обучение и че правим това по правилния начин“.

Служителят на отбраната добави, че в момента има приблизително 2000 лица, които са били уволнени съгласно политиката за тяхната сексуална ориентация, но са получили по-малко от достойно освобождаване.

„Във възможно най-голяма граница това е когото ще гледаме проактивно“, каза служителят. „Очевидно може да има – и ние се надяваме, че ще има – допълнителни хора, които виждат тази информация и се явяват и кандидатстват пред комисиите за преглед на освобождаването от отговорност.“

Служителят подчерта, че длъжностните лица ще „процедират предпазливо“ при контакт с ветерани относно освобождаването им, за да избегнат опасения за поверителността на личната информация.

Информационната кампания на Министерството ще бъде „онлайн, по имейл, по пощата, чрез нестопански организации и организации за обслужване на ветерани и други“, каза Хикс в сряда, но добави, че те знаят, че възстановяването на досиета на ветерани „не може да възстанови напълно достойнството, отнето от LGBTQ+ военнослужещи, когато са били изключени от армията.“

„Но това е още една стъпка, която предприемаме, за да сме сигурни, че постъпваме правилно спрямо онези, които са служили почтено, въпреки че са били принудени да крият кои са и кого обичат, докато служат на страната, която обичат“, каза тя. „Дори ако Министерството не го е видяло тогава, ние го виждаме сега. Виждаме се сега. Ние ценим вашата услуга и сме ви благодарни.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР