Пентагонът обвини Иран за удар с дрон по японски танкер

...
Пентагонът обвини Иран за удар с дрон по японски танкер
Коментари Харесай

Растат притесненията за международната търговия след нова атака върху кораб в Индийския океан

Пентагонът упрекна Иран за удар с дрон по японски танкер с химикали в Индийския океан, наоколо до региона с нараснало напрежение в Червена море. Това е следващото разтърсване по морската верига на доставки от Covid пандемията насам. Много компании пренасочват маршрутите си, предсказват се нараснали такси и усложнение на световната търговия.
Притесненията за интернационалната търговия нарастват след следващата офанзива по търговски транспортен съд в събота в Индийския океан наоколо до региона с нараснало напрежение в Червено море. Все повече компании изоставят този маршрут и търсят други пътища.

Пентагонът упрекна Иран за удар с дрон по японски танкер с химикали в Индийския океан, предадоха американски медии. Атаката е била осъществена на 370 км от крайбрежията на Индия в събота следобяд. Корабът Chem Pluto е японска благосъстоятелност, плава под флага на Либерия и е с нидерландски оператор. Няма данни за потърпевши. Индийските въоръжени сили са съобщили, че са се отзовали на молба за помощ, а танкерът и екипажът му са в сигурност.

Това става в миг на нараснало напрежение в Червено море, северозападно от мястото на офанзивата, след голям брой офанзиви по търговски кораби през последния месец от подкрепяните от Иран бунтовници хуси (известни и като хути) в Йемен. Действията се изясняват с войната на Израел против " Хамас ".
Реклама Нова транспортна драма
Това е следващото разтърсване по морската верига на доставки от Covid пандемията насам.

Досега през 2023 година към 24 000 кораба са плавали по този път, което съставлява към 10% от международната морска търговия по размер, съгласно Clarksons, корабен брокер. Това включва 20% от международния контейнерен трафик,, написа Economist.

Контейнерните линии към този момент изоставиха един от най-натоварените търговски направления в света, като доста от най-големите товарни кораби в света се отклониха, с цел да избегнат Червено море на фона на възходящите офанзиви.

Датската шипинг компания A.P. Møller-Maersk е последната, която пренасочи своите кораби към Африка през нос Добра вяра заради " мощно ескалиралата обстановка със сигурността ". Германската компания Hapag-Lloyd също отклони всички кораби, с цел да минат през нос Добра вяра. MSC пренасочи някои от своите услуги, както и основаната в Марсилия CMA CGM, написа FT. Няколко енергийни компании, като BP и Equinor, също краткотрайно стопираха своите кораби от потребление на канала.
Реклама
Най-големите контейнерни линии ще наложат спомагателни такси, откакто пренасочиха корабите, написа Reuters, а терзанията за интернационалната търговия нарастват. " Лидерите на световната логистика предизвестиха, че изпращането на кораби по различни направления може да затрудни световните вериги за доставки, причинявайки блокиране на активност по пристанища, дефицит на плавателни съдове, контейнери и съоръжение, които ненадейно са в неверно място ", написа Reuters.

Не липсва и сдържан оптимизъм на база цикличността на корабоплаването. " И въпреки всичко тази суецка рецесия няма да запуши международната търговия, споделя Ларс Йенсен от консултантската компания Vespucci Maritime, представен от Economist. " Въпреки че търсенето остана непроменено през последните една - две години, потенциалът на световния флот нараства с 9% тази година и с още 11% през 2024 година, а облагите на промишлеността към този момент може да са спаднали с 80% през 2023 година С авариен потенциал, придвижването по по-дълги направления не би трябвало да аргументи разстройствата, следени в разгара на COVID-19 ", написа изданието.
Коалицията за отбрана
За отбрана на корабоплаването в Червено море, през миналата седмица Вашингтон разгласи военноморска интервенция, която министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин назова " Пазител на просперитета " (Prosperity Guardian). Тя пристигна единствено няколко часа откакто и английската петролна компания BP съобщи, че стопира всички транспорти по този воден път, базирайки се на " влошаващата се обстановка със сигурността ".

Повече от 20 страни са се съгласили да вземат участие във водената от Съединени американски щати коалиция за отбрана на комерсиалния трафик в Червено море, по информация на Пентагона от четвъртък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР