Пенсионната възраст в Румъния ще нарасне постепенно за всички и

...
Пенсионната възраст в Румъния ще нарасне постепенно за всички и
Коментари Харесай

София Георгиева в Румъния постепенно ще стане за всички 65 години

Пенсионната възраст в Румъния ще нарасне последователно за всички и ще стане 65 години, заяви министърът на труда Мариус Будъй, представен от организация Аджерпрес.

Министърът на труда е разискал в Брюксел с представители на Европейската комисия промени в пенсионната система на Румъния, които са поети като ангажимент в Националния проект за възобновяване и резистентност. Днес министърът срещна водачите на двете водещи партии в ръководещата коалиция със серия правила и критерии, свързани с пенсионната система, по които е била реализирана договореност с представителите на Европейската комисия. Сред тях е последователното увеличение на възрастта за пенсиониране „ за всеки човек, който работи в Румъния “ на 65 години, сподели министърът в двореца " Виктория " (румънският Министерски съвет - бел. прев.).

В момента възрастта за пенсиониране в Румъния е 65 години за мъжете и 63 години за дамите, само че съществуват някои категории трудещи се, които могат да се пенсионират и по-рано, отбелязва телевизия Диджи 24. Изравняването на възрастта за пенсиониране за мъжете и дамите е включено в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Министърът на труда Мариус Будъй показа и други промени, контрактувани с Европейската комисия. Предвижда се да няма разлики сред пенсионерите от избрани професионални системи и тези, които получават пенсии от обществената пенсионна система. Сред контрактуваните с Европейска комисия правила е премахването на някои категории заплащания и пенсии, определяни и изплащани въз основа на специфични закони, заяви министърът. Пенсиите ще бъдат изчислявани въз основа на целия интервал на трудов стаж, а освен от последните години, когато заплатите са по-високи, тъй че нито една пенсия няма да надвишава размера на заплатата на съответния човек.
/СГ/
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР