Пенсионната система на Исландия, призната наскоро за най-добрата в света,

...
Пенсионната система на Исландия, призната наскоро за най-добрата в света,
Коментари Харесай

Най-добрата пенсионна система в света изправена пред проблеми заради излишък на пари

Пенсионната система на Исландия, приета неотдавна за най-хубавата в света, е изправена пред проблеми заради свръхизлишък на средства. В нея са се натрупали толкоз доста пари, че няма къде да се влагат, написа Bloomberg.

Исландските пенсионни фондове имат двойно повече активи от стопанската система на страната, заради което държавното управление обмисля закупуването на повече скъпи бумаги на задгранични фондови пазари. Съгласно настоящото законодателство делът на задграничните участия в активите на исландските пенсионни фондове не може да надвишава 50 %. Исландският министър на финансите Бярни Бенедиксон съобщи, че пенсионните спестявания на жителите възлизат на 6,4 трилиона крони (49 милиарда долара). „ Естествено, това значи, че не можем да ограничим всички капиталови благоприятни условия до вътрешния пазар “, сподели министърът.

Миналата година исландските пенсионни фондове усилиха своя дял от активи на задграничните пазари до 35% - с 11% повече по отношение на 2010 година Някои фондове се приближиха до вътрешните предели за задгранични вложения и бяха принудени да спрат да влагат. В тази връзка Исландската асоциация на пенсионните фондове предложи изцяло да отстрани лимита за вложения или да бъде вдигнат от 50 на 60-65 %. „ Трябва да се вслушаме в желанието на фондовете да имат повече независимост на деяние за задгранични вложения, като обмисляме всяка стъпка “, сподели шефът на Централната банка Асгейр Йонсон. 

Всяко нарастване на задграничните вложения на пенсионните фондове би трябвало да става последователно и в сходство с развиването на националната стопанска система. Твърде фрапантна смяна може да дестабилизира локалната валута, предизвестява Йонсън. Миналата година Централната банка подписа съглашение с пенсионните фондове за прекъсване на задграничните вложения за шест месеца в разгара на пандемия, с цел да отбрани валутния курс на кроната от съмнения.

Пенсионната система на Исландия беше оповестена за най-хубавата в света в края на октомври тази година от Mercer CFA Institute. В класацията, обхващаща 43 страни, следват Холандия и Дания, а финален в листата е Тайланд. Исландия е с най-нисък % на беднотия измежду жителите над 66 години - 2,8 %. За съпоставяне, в Съединени американски щати тази цифра е 23,1 %, а в Китай - 39 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР