Пенсионери се възмутиха, че от 25 декември вместо с очакваните

...
Пенсионери се възмутиха, че от 25 декември вместо с очакваните
Коментари Харесай

Извънредно. Съобщение на НОИ за ниските пенсии

Пенсионери се възмутиха, че от 25 декември вместо с предстоящите 12,5%, пенсиите им бяха вдигнати с към 9,5%. Национален осигурителен институт разгласява пояснения за точния механизъм за установяване на новия размер на пенсиите, отговаряйки на съответните питания на хората, написа Екип Варна 24 бг.

Какъв е посоченият преди всичко в разпореждането приход и каква е ролята му при преизчисляване на пенсията ми?

На първо място в разпореждането се показва средномесечният застрахователен приход, въз основа на който се дефинира приходът за пресмятане размера на пенсията.

Доходът, от който се пресмята размерът на пенсията, се дефинира, като средномесечният застрахователен приход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на разпределяне на пенсията се умножи по самостоятелния коефициент на лицето.

Средномесечният застрахователен приход за страната се дефинира от Национален осигурителен институт (Таблица със приблизително месечния застрахователен приход 1997-2021 г.). 

При по-старите трудови пенсии, отпуснати преди 2008 година, този приход може да не съответствува с прихода за 12-те месеца, предхождащи отпущането на съответната пенсия, а да бъде 398,17 лева – това е средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година

Последният е прибавен при осъщественото служебно преизчисляване на трудовите пенсии, считано от 01.10.2008 година, в случаите, когато преизчисленият на тази база размер на пенсията е бил по-благоприятен за съответния пенсионер.

Всички трудови пенсии, отпуснати след 31.12.2007 година се пресмятат въз основа на средномесечния застрахователен приход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на тяхното разпределяне.

Преизчисляването на пенсиите, считано от 25.12.2021 година, се прави, без да се трансформира приходът, от който е изчислен размерът на пенсията към 24.12.2021 година

Той се умножава с нормативно избраните проценти за всяка година и месец застрахователен стаж, в действие от 25.12.2021 година и по-конкретно: 1) за всяка година застрахователен стаж без преобразяване процентът е 1,35 и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж, 2) за осигурителния стаж, представляващ разликата сред общия застрахователен стаж, зачетен на лицето и осигурителния стаж, избран без преобразяване, процентът е 1,2 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж.

Така избраният размер на всяка пенсия се осъвременява, преизчислява и индексира съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането ѝ до 24.12.2021 година в това число.

Защо в разпореждането ми липсват данни за осъвременяване на преизчислената ми пенсия за годините от 2010 година до 2012 година?

Съгласно експлицитни нормативни разпореждания в законите за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2010 година, 2011 година и 2012 година тези години бяха оповестени за " нулеви “ и не беше осъществено осъвременяване на трудовите пенсии по така наречен " швейцарско предписание “ (чл. 100 от Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/), считано от 1 юли на съответната година. Поради това за посочените три години не са налични данни за осъществени осъвременявания.

Допълнителните суми, които се изплащат към пенсиите, за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, не са част от отпуснатата им пенсия. Те се изплащат на съображение на специфични законови разпореждания или признати от Министерския съвет постановления, без да е належащо изговаряне на административните органи в териториалните поделения на Националния застрахователен институт (ТП на НОИ).

Поради тази причина изплащаните към пенсиите спомагателни суми за времето от месец август 2020 година досега, добили известност като " коронавирус добавки “, не намират отражение в разпорежданията на длъжностните лица в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт. От месец януари до месец юни 2022 година в това число е планувано погашение на спомагателна сума от 60 лева към пенсиите на всички пенсионери. Тази добавка ще се получава вместо изплащаната през месеците октомври, ноември и декември 2021 година спомагателна сума към пенсиите, избрана в размер на 120 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР