Пенсиите в България са шест пъти по-ниски от средното ниво

...
Пенсиите в България са шест пъти по-ниски от средното ниво
Коментари Харесай

И след смущаващия скок, пенсиите у нас са шест пъти по-ниски от европейските

Пенсиите в България са шест пъти по-ниски от междинното равнище за страните от Европейски Съюз, оповестиха в петък от европейската статистическа работа Евростат. Годишната сума, която получава човек с пенсия за стаж и възраст, приблизително за страните-членки е 15 114 евро, а в България е единствено 2382 евро. Докато междинният европейски пенсионер получава 1260 евро на месец, българският взима под 200 евро.

Обявените от Евростат данни са за 2020 година, само че те ясно демонстрират къде се намира пенсионната система на страната ни по отношение на останалите страни от Европейски Съюз. А обстановката не се е трансформирала доста, макар направените нараствания през предходната година. Ниските пенсии в България се дължат на две аргументи, излиза наяве от данните на Евростат. От една страна ниските приходи, върху които се осигуряваме, а от друга и дребният размер на разноските за пенсии по отношение на брутния вътрешен артикул на страната. Тоест пенсиите са ниски освен тъй като стопанската система ни изостава по отношение на тази на другите страни, а и тъй като разноските за пенсии като дял от създаденото в страната са по-малки по отношение на равнището в други страни членки.

Разходите за пенсии в страните от Европейски Съюз са приблизително 13,6% от брутния вътрешен артикул (БВП), оповестиха от Евростат. През 2020 година разноските за пенсии в България са единствено 8,1% от Брутният вътрешен продукт. След нарастванията на пенсиите през последните две години в квалифицирания от Министерството на финансите план на бюджет за 2023 година е планувано разноските за пенсии да бъдат 10,4% от Брутният вътрешен продукт на страната, или 19,168 милиарда лева Прогнозният размер на Брутният вътрешен продукт на страната за тази година е 184,5 милиарда лева Ако за пенсии бъдат отделени 13,6%, колкото е междинното равнище за страните от Европейски Съюз, значи че общият размер на разноските ще надмине 25 милиарда лева Или ще бъде с близо 6 милиарда лева повече от записаното в проектобюджета.

Всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли по “швейцарското предписание ” - с 50 на 100 от инфлацията и с 50% от растежа на междинния застрахователен приходи през предходната година, планува планът на бюджет. В резултат междинният размер на пенсиите ще нарасне до 788,10 лева Това прави 403 евро. Оказва се, че даже с това нарастване пенсиите в България ще бъдат над три пъти по-ниски от тези в Германия и то не за актуалната година, а за 2020 година, за когато са последните данни на Евростат - 1409 евро. В Гърция пенсионерите с пенсия за стаж и възраст са взимали над 1000 евро на месец, в Испания - близо 1400 евро, а в Италия - над 1500 евро. В България множеството работещи хора получават заплати, които са по-ниски от пенсиите в страни като Германия, Италия и Испания.

* Данните за България за разноските за пенсии като % от брутния вътрешен артикул и междинна месечна пенсия са за 2023 година след нарастването от 1 юли. Останалите данни в таблицата са за 2020 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР