Пеницилините и цефалоспорините спадат към групата на беталактамните антибиотици. Техният

...
Пеницилините и цефалоспорините спадат към групата на беталактамните антибиотици. Техният
Коментари Харесай

Антибиотици – пеницилини и цефалоспорини


Пеницилините и цефалоспорините спадат към групата на беталактамните антибиотици. Техният механизъм на деяние е обвързван с заличаване на клетъчната стена на бактериалните кафези. Това ги прави относително безвредни с добра търпимост.

Възможни са алергични реакции, заради което се прави прелиминарен тест за свръхчувствителност. Има кръстосана устойчивост сред пеницилини и цефалоспорини в 8% от случаите. Пеницилините са подобаващи за приложение при бременност и кърмене.

Разликите сред обособените медикаменти се свеждат до другата им бионаличност и набор на антибактериална интензивност. Ampicilline и Amoxacilline имат 30-60% перорална резобрция и спадат към широкоспектърните пеницилини . Benzylpenicillin и Phenoxymethylpenicillin са естествени деривати. Те са с стеснен набор на деяние и елементарно развиват устойчивост. Поради тази причина тяхното потребление е мощно лимитирано.

Нежелани резултати . Алергични реакции настъпват при 1-5% от случаите. Изразяват се в обриви, ринити, отоци и в редки случаи се стига до анафилактичен потрес. Мускулната апликация е мъчителна и може да провокира зачервяване.

Дисбактериозата е различен нежелателен резултат, който е присъщ за всички широкоспектърни антибиотици, което основава условия за развиване на вагинални инфекции, разстройство, повръщане.

Свързани публикации.. Проф. Кантарджиев: Нямаме национална стратегия за антибиотиците 0 Детоксикация след имунизиране и банкет на антибиотици 0 Бактериален секс води до антибиотичната устойчивост 0

Едновременният банкет с алкохол не е целесъобразен. Засилва токсичността на лекарството, както и на самия алкохол.

Пеницилиновите антибиотици се преработва от бъбреците, което основава условия за нефротоксичност. Прилагането им при бъбречни проблеми е лимитирано.

Едни от най-често изписваните цефалоспорини са: Cefalexin , Cefuroxim , Ceftibuten , Cefixime . Цефалоспорините са широкоспектърни и развиват устойчивост в по-малка степен спрямо пеницилините.

Подобно на пеницилините, цефалоспорините предивзвикват алергични реакции при 1-4 % от случаите, стомашно-чревни разстройства (дисбиоза). Описани са авитаминоза B-комплекс и K, което изисква спомагателна суплементация по време на антибиотичното лекуване.

Пеницилините и цефалоспорините се ползват при разнообразни бактериални ифекции – респираторни (бронхити, пневмонии), уринарни, пиелонефрит, синузити, отити, кожни инфекции, сепсис, менингити.

Изборът, дозата и продължителността на банкет на антибиотиците зависи напълно от лекуващия доктор. Разумната приложимост на антибиотиците е в основата на развиването на устойчивост.2395
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР