Пекин обяви, че ще извърши бойни патрули в оспорваното Южнокитайско

...
Пекин обяви, че ще извърши бойни патрули в оспорваното Южнокитайско
Коментари Харесай

Пекин обяви, че ще извърши бойни патрули в оспорваното Южнокитайско море

Пекин разгласи, че ще извърши бойни патрули в оспорваното Южнокитайско море, където през днешния ден ще се проведат взаимни маневри на Филипините, Япония, Австралия и Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

Патрулите на Пекин ще бъдат по море и по въздух, се прецизира в изказване на армията. Повече детайлности за характера и мястото на китайските маневри не се оповестява.

Вчера  Филипините, Съединени американски щати, Австралия и Япония оповестиха, че през днешния ден провеждат военноморски и военновъздушни учения в извънредната икономическа зона на Филипините. Те споделиха, че това ще подчертае груповия ангажимент за усилване на районното и интернационалното съдействие в интерес на един свободен и отворен Индо-тихоокенаски район.

Тристранна среща на върха сред водачите на Съединени американски щати, Филипините и Япония ще има на 11 април в Белия дом.

Ученията и срещата на върха идват след спорове сред китайски и филипински кораби покрай атоли край Филипините в последните месеци.

Пекин претендира върху съвсем цялото Южнокитайско море, включително и върху води и острови покрай крайбрежията на други страни, макар решение на интернационалното правораздаване от 2016 година, написа Българска телеграфна агенция.

Същевременно Япония и Филипините започнаха договаряния за пакт за защита, който ще разреши на двете страни да разпрострат военни в респективните си територии. Манила има сходен контракт с Австралия и със Съединени американски щати.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР