Пекин обеща да премахне протекционистките правила, които принуждаваха чуждестранните автомобилопроизводители

...
Пекин обеща да премахне протекционистките правила, които принуждаваха чуждестранните автомобилопроизводители
Коментари Харесай

Китай отменя ограниченията за чуждестранните автомобилни компании

Пекин даде обещание да отстрани протекционистките правила, които принуждаваха задграничните автомобилопроизводители да влизат в взаимни предприятия с китайски компании, с цел да оперират на територията на страната, съобщи „ Ройтерс “.

Регулациите, въведени през 1994 година, задължават задграничните компании да дават най-малко 50% от собствеността на взаимното дружество на китайската страна и да споделят своите технологии с локалните компании.

Ограниченията ще отпаднат още тази година за фирмите, произвеждащи изцяло електрически и хибридни коли, до момента в който през 2020 година от тях ще бъдат освободени и товарните коли, а през 2022 година всички типове транспортни средства.

Новата политика е следващ епизод от комерсиалната сага сред Съединени американски щати и Китай, откакто през вчерашния ден стана ясно, че Вашингтон ще забрани на американските компании да продават технологии и елементи на китайския производител на телекомуникационно съоръжение ZTE.

Новината бе приветствана от немските автомобилни колоси и по-специално от BMW, която внася в Китай създадените в Съединени американски щати кросоувъри от серията Х.

„ Смятаме, че една по-свободна и гъвкава бизнес среда ще бъде от изгода както за китайските, по този начин и за задграничните компании в Китай. BMW ще продължи да работи с локалните компании по намирането на решения, които са преференциални за всички страни “, обявиха от немския тръст.

Според анализаторите най-големите печеливши от новите правила ще бъдат производителите на хибридни и електрически коли, измежду които и американската Tesla, която разгласи желанието си да сътвори личен цех в Шанхай.

Шефът на Тесла Илон Мъск съобщи предходната година, че тежките лимитирани на Китай против задграничните компании основават неравнопоставени условия на конкуренция и пречат на развиването на „ зелените “ технологии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР