Педиатрите в България са една от дефицитните специалности - общо

...
Коментари Харесай

В педиатричната болница в София: Уволнявам те, защото съм директор

Педиатрите в България са една от дефицитните специалности - общо 1412, като 256 от тях работят в София. Повечето експерти по детски заболявания, обаче, са персонални лекари. В лечебните заведения в столицата работят не повече от стотина лекари, учили дълго, с цел да лекуват болните деца.

Затова уволнението на всеки един подобен експерт основава скандал. Последиците, обаче, очевидно не плашат един от доближените на предходния здравен министър проф. Костадин Ангелов - новоназначен шеф на държавна болница. Става дума за доктор Благомир Здравков, който през април завоюва състезанието за шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания - " Проф. Иван Митев " в София. Според отвореното писмо на един от уволнените началници на клиника от болничното заведение - доцент доктор Даниел Илиев, който работи в болничното заведение от 25 години, а осем от тях оглавява клиниката по пулмология с интензивно поделение, от април до в този момент, доктор Здравков е почнал всеобща чистка в болничното заведение.

В трите случая на уволнени лекари, шефът не е употребил претекстове за несправяне с работата, неприятни резултати, несработване с колектива, а текст, съгласно който шефът може да освобождава който реши, тъй като има контракт за ръководство на болничното заведение.
Конкурсите за шефове
Както " Капитал " писа, в края на мандата си проф. Ангелов предприе масирани състезания за шефове на държавни лечебни заведения. В част от случаите бяха преназначени и бетонирани на поста си предходните шефове, считани за близки до ГЕРБ, без значение от постигнатите финансови и лечебни индикатори. Така, да вземем за пример, на поста си беше оставен шефът на държавната болница " Лозенец " проф. Любомир Спасов, макар трагичното финансово положение на болничното заведение и макар, че министърът е знаел, че има данни за търговия с органи при трансплантация на чужденци там.

Други състезания бяха непосредствено прекратявани и започвани изначало, в случай че съперникът събере по-добър резултат от хипотетичния любимец на министерството. В малко от случаите лечебните заведения имат нов шеф. Такава е обстановката в педиатричната болница в София. Там за поста се състезаваха четирима души. Спечели, обаче, доктор Здравков, за който от години е обществено известно, че е непосредствен с тогавашния здравен министър.

180 души от екип от 300 в болничното заведение изпратиха в министерството подписка против новия шеф, само че това не повлия на кариерата му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР