Педиатърката д-р Теа Александрова създава профила mamadoc.bg в социалната мрежа

...
Педиатърката д-р Теа Александрова създава профила mamadoc.bg в социалната мрежа
Коментари Харесай

Доктор в мрежата, или защо д-р Александрова стана педиатър инфлуенсър

Педиатърката доктор Теа Александрова основава профила mamadoc.bg в обществената мрежа Instragram през 2020 година Тя се трансформира в " медицински инфлуенсър ", с цел да оказва помощ на родителите да се грижат за здравето на децата си. Днешните родители от време на време са жертва на изобилието от информация и имат потребност от насоки.
Събота заран е, остава малко повече от седмица до Коледа. В София вали слаб сняг. Д-р Теа Александрова крачи към дома си малко след 7 часа - прибира се от натоварено нощно дежурство в незабавното поделение за деца на " Пирогов " - най-голямото лечебно заведение за незабавна медицина в България. Дежурството е било наситено с пациенти, споделя тя в поредност от " сторита " или видеа за Instagram, които снима на път към у дома. Д-р Александрова споделя наблюденията си и дава отговор на въпроси на почитателите си в обществената мрежа за инхалации и кашлица - все настоящи за зимата тематики.

Лекарката има над 17.6 хиляди почитатели в профила си mamadoc.bg в Instagram и на процедура е медицински инфлуенсър. Свързваме се за първи път с нея няколко дни преди този момент декемврийско дежурство, в навечерието на държавния й изпит, който тя след това сполучливо взима и към този момент е публично педиатър, когато беседваме. В морето от инфлуенсъри, които се свързват най-много с продажба на шампоани, перилни препарати или даже реклама на тютюневи произведения, Теа Александрова е основала профила, с цел да оказва помощ на комплицирани родители, които желаят да се погрижат за здравето на децата си.
По пътя към медицината
В фамилията на Александрова има лекари, тъй че специалността е стояла на дневен ред пред нея, само че окончателното решение идва в гимназията. " Моментът съответства с това, че татко ми, който също е доктор, се приготвяше за изпити и в детайли коментирахме той какво учи, преглеждах учебниците му и генерално ми се стори доста забавна просвета. Тогава го взех решение от чисто любознание и интерес ", споделя тя пред " Капитал ". Специалността педиатрия също идва някак естествено. " Още от дребна, от ученичка, ме влечеше към децата. Доброволствах в център за преподаване на британски език на деца. Като студентка работех като учителка по британски. Децата постоянно са вървели с мен незабелязано в живота " , споделя Александрова.
Реклама
Докато е студентка в Медицинския университет в София, съумява и да направи три стажа в чужбина - в незабавно детско поделение в Анже, Франция, в ендокринология в Белгия, както и в анестезиология и реанимация в Япония. " Най-голямата разлика [между чужбина и тук] е организацията в здравните системи. Българските лекари са чудесни, способени, само че постоянно поради това, че системата не е толкоз добре подредена, няма построен канален ред, протоколи, се постанова да поставяме по-големи старания, с цел да си вършим работата както би трябвало ", разсъждава тя. За нея е било значимо да види какво е да работиш в областта на медицината отвън България със личните си очи, тъй като общоприетият път на доста млади лекари към нея е бил да завършат у нас, само че по-късно да заминат в чужбина.

" В множеството случаи хората го вършат на сляпо, тъй като тревата постоянно е по-зелена в отсрещния двор. За мен беше извънредно значимо да видя в действителност ли е по-добре. Ясно е, че има плюсове и минуси на всички места ", счита тя, като прибавя, че разликата в заплатите, несъмнено, е забележителна. В Япония вижда и нещо изключително значимо, което е друго - обезпечеността с личен състав за безусловно всички аспекти от здравната активност. " За всяка стъпка от процеса има експерт - един, който дава отговор за апарата за дишане, един за рентгена, техници и така нататък ", изяснява тя. По този метод се оказва помощ за работата на лекарите, които могат да се концентрират върху медицинските решения, а логистичните задължения са в ръцете на други хора. Все отново обаче тя е избрала кариерата в България.
Инста-доктор
Акаунтът mamadoc.bg се ражда в разгара на пандемията от ковид-19 през 2020 година Д-р Александрова си спомня, че към оня миг тя по този начин или другояче прекарва доста време в обществените мрежи, както и множеството хора на нейната възраст (тази година е навършила 30). В Спешното поделение в " Пирогов ", където работи от 2019 година, вижда, че родителите се тормозят от едни и същи неща, които могат да се спестят и да се избегне посещаване в незабавното поделение с повече уточнения и качествена информация. Основната й цел става да образова и да се бори с суматохата на хората с деца.

" Казах си: Добре, в " Пирогов " нормално за едно дежурство преглеждаме към 50 пациенти. Всеки от тях може да го осведомяваме кое е незабавно и кое не, по какъв начин да се оправят с температура, кашлица и така нататък А не може ли да осведомявам на малко по-масово равнище? " Всички тези неща, които ги дублирам по 20 пъти дневно, може един път да ги кажа в Instagram и да доближат до повече хора " , спомня си доктор Александрова. С нарасналата осведоменост на родителите се обезпечава повече успокоение, само че може да се реализира и по- спокойна работа за лекарите в " Пирогов ", защото в незабавното постоянно има и доза напрежение. Данните сочат, че единствено 2022 година там са потърсили помощ 250 хиляди души, а единствено на Бъдни вечер, Коледа и Нова година са били 6700. Детска травматология и педиатрия са измежду най-натоварените звена, настояват от болничното заведение.
Реклама
Лекарката приготвя изявления по разнообразни тематики - за " градинските сополи " (честа хрема, присъща за деца, които посещават детската градина - бел. ред.), пролетните алергии, кърлежите, аптечка за пътешестване с дете, първа помощ при контузия в планината или плажна сигурност за деца. Често тя дава отговор на въпроси, особено заложени от потребителите, както е в тази ситуация с имунизацията за грип. Целта на разнообразните текстове и инфографики е родителите да могат да взимат осведомени решения за здравето на своите деца, а и за своето.

Сред най-големите самопризнания за работата й Теа показва двете акции, за които си партнира с Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC), който е организация на Европейски Съюз. От институцията се свързват с нея, с цел да си сътрудничат в информиране на обществото по две тематики - за имунизацията срещу грип и за антибиотичната устойчивост. " За мен беше огромен късмет, толкоз доста се зарадвах, че съм попаднала в полезрението им ", споделя тя. Щом от ECDC вземат решение да работят с нея, значи информацията, която тя споделя, е достоверна и потребна и тя е на прав път в работата си като здравен инфлуенсър.

Иначе доктор Александрова прави партньорства и с частни компании, сходно на всички останали инфлуенсъри, само че това постоянно са артикули, с които тя работи в практиката си, акцентира тя. " Да си го кажем напряко ", отсича тя в един миг и напомня, че заплащането на българските лекари е ниско и на тях им се постанова да работят в допълнение. Вместо да дава още наряди да вземем за пример, тя трансформира Instagram профила си във втора работа. Според нея по този начин се защищава от изтощеност и може да бъде оптимално ефикасна в работата си с пациенти, когато е на промяна.
Фотограф: Личен списък Родителите през днешния ден
За усещанията си от днешните родители тя първо прави ангажимента, че няма деца и не би желала да съди. " Сегашните родители имат толкоз доста информация и достъп до медицински услуги - всеки може да си самоназначи проучвания, да посети тесни експерти. За жал обаче ми се коства, че те придвижват отговорността за тяхното болно дете към външен източник. Ако може различен да поеме отговорност за решенията за живота на тяхното дете. А не е по този начин - родителството е отговорно нещо и всеки родител знае най-добре какво е положително за неговото дете. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР