Печалната мъка от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и

...
Печалната мъка от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и
Коментари Харесай

Патриарх Вартоломей: Печалната мъка от кончината на патриарх Неофит споделяме всички православни

Печалната тъга от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит споделяме всички православни и нашата Света Велика Христова черква в Константинопол, нашата и ваша обща духовна майка и хранителка.

Това сподели в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, откакто отслужи опелото на патриарх Неофит в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква (БПЦ) - Българска патриаршия (БП) в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит имаше 28 години архиерейско служение и 11 години патриаршеско, той умря, като благославяше България и се причисли към блажено умрелите свои прародители. По човешки е време на печал, на църковен и народен печал, сподели в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той напомни, че е пристигнал в този момент в София още веднъж, както и през ноември 2012 година, когато беше заровен с благословение блаженият патриарх Максим, с цел да скърби дружно с българския народ.

Изпращаме човек Божий - патриарх Неофит, който с неизменност посвети целия си живот на спечелилия на гибелта, на нашия Господ Иисус Христос и на служение на неговата черква. Погребваме един свещеник на любовта, правоприемник на апостолите, очевидец и просветител на Възкресението, както самите апостоли, сподели Вселенският патриарх Вартолой. Той добави, че познава патриарх Неофит от доста години и прави оценка неговата невзискателност, благост и тактичност, благородството и благостта на характера, и на личността му, верността му към светата православна религия, любовта му към църквата и почитта му към всичко свещено и свято. Знаехме за любовта на патриарх Неофит към родната българска земя, за благоговението му към майката черква в Констатинопол и той се радваше на огромна обич от нас, съобщи Вселенският патриарх.

Той напомни, че патриарх Неофит беше първият декан на Богословския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " след неговото възобновяване.

Архиерейска заупокойна света литургия в памет на патриарх Неофит беше отслужена в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. Литургията бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е наместник на Светия синод.

По улиците на столицата мина траурното литийно шествие с тленните остатъци на патриарх Неофит от катедралата " Св. Александър Невски ". Тялото на българския патриарх бе положено в специфичен лафет.

В шествието бяха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от държавното управление в оставка, народни представители, представители на непознати задачи у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР