Печалбата на американските банки се е сринала с 36,5% през

...
Печалбата на американските банки се е сринала с 36,5% през
Коментари Харесай

Печалбата на американските банки се е сринала с над една трета през миналата година

Печалбата на американските банки се е сринала с 36,5% през 2020 година по отношение на миналата, откакто кредиторите са заделили повече средства за покриването на евентуални загуби, съобщи Ройтерс.

Индустрията обаче показва признаци за стабилизиране през четвъртото тримесечие на фона на икономическото възобновяване.

Секторът регистрира облага от 147,9 милиарда $ през 2020 година, което съставлява внезапен спад по отношение на рекордната 2019 година, сочат данните на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC).

Въпреки това облагата на банките е повишена с 9,1% на годишна база през четвъртото тримесечие, достигайки 59,9 милиарда $.

Председателят на FDIC Йелена Макуилямс съобщи, че макар по-ниските облаги, банките са потвърдили устойчивостта си в изискванията на пандемия.

В изявлението си пред ред Банковата комисия в Сената през вчерашния ден, ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл съобщи, че централната банка към момента обмисля дали да възвърне по-строгите финансови условия към банките, които облекчени през април поради пандемията. Срокът на разхлабването обаче изтича в края на март.

Лобистки групи от бранша упорстват за удължение на облекчение. Според тях тези ограничения играят „ основна роля “ за стабилизирането на пазари.

Новите данни демонстрират огромните съмнения в представянето на банковия бранш през предходната година.

Ръстът на облагата, регистриран през четвъртото тримесечие, се дължи главно на намаляването на провизиите за евентуални загуби. Според FDIC запасите за покриване на необслужвани заеми са намалели със 76,5% в края на 2020 година по отношение на миналата, достигайки равнище от 11,4 милиарда $ – най-ниското от 1995 година

От FDIC означават, че едно от огромните провокации пред банките е нисколихвената среда. Приходите от лихви на кредиторите се свиват пет следващи тримесечия и междинният чист лихвен марж остава на рекордно ниско равнище и през четвъртото тримесечие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР