Пчелите са застрашени. Актуалните проценти на изчезване на видове са

...
Пчелите са застрашени. Актуалните проценти на изчезване на видове са
Коментари Харесай

20 май - Световен ден на пчелите

Пчелите са застрашени. Актуалните проценти на изгубване на типове са 100 до 1000 пъти по-високи от естествените заради човешкото влияние. Близо до 35 % от безгръбначните опрашители, изключително пчелите и пеперудите, и към 17 % от опрашителите на гръбначни животни, като прилепи, са изправени пред изгубване в международен мащаб.

Пчелите и други опрашители, като пеперуди, прилепи и колибри, са все по-застрашени от човешки действия.



Опашването обаче е главен развой за оцеляване на нашите екосистеми. Близо 90% от дивите цъфтящи растителни типове в света зависят напълно или най-малко частично от опрашването на животните, дружно с повече от 75% от питателните култури в света и 35% от международната земеделска земя. Опрашителите освен способстват директно за продоволствената сигурност, само че и са от основно значение за запазването на биоразнообразието.

За да увеличи осведомеността за смисъла на опрашителите, заканите, с които се сблъскват и техния принос за устойчивото развиване, Организация на обединените нации дефинира от 2017 насам 20 май за Световния ден на пчелите. Датата съответствува с рождения ден на Антон Янша, който през 18 век вкарва актуалните техники на пчеларство в родната си Словения и пръв отбелязва способността на пчелите да работят толкоз интензивно, като в същото време се нуждаят от толкоз малко внимание.

Целта е да се засилят ограниченията, ориентирани към отбрана на пчелите и други опрашители, които биха съдействали доста за решаването на проблеми, свързани с световното предложение на храни и унищожаване на глада в разрастващите се страни.

“Всички ние подвластен от опрашителите и затова е извънредно значимо да следим техния крах и да стопираме загубата на биологичното многообразие. ”

Ако наклонността на изгубване на пчелите и другите опрашители се резервира, питателните култури, като плодове, ядки и доста зеленчукови култури, ще се заменят от ден на ден от съществени култури като ориз, царевица и картофи, което в последна сметка ще докара до небалансирана диета.

Интензивните селскостопански практики, смяната в потреблението на земята, моноплодирането, пестицидите и по-високите температури, свързани с изменението на климата, съставляват проблеми за пчелните популации и в последна сметка за качеството на храната, която отглеждаме.

“Дори да не сме директно забъркани, всички сме директно наранени. ”

Всеки един от нас може да помогне в запазването на пчелите с:

Купуване на недопечен мед от локални фермери;
Засаждане на разнороден набор от локални растения, които цъфтят в друго време на годината;
Закупуване на артикули от устойчиви селскостопански практики;
Избягване на пестициди, фунгициди или хербициди в нашите градини;
Защита на дивите пчелни колонии, когато е възможно;
Спонсориране на кошер;
Направяне на чешма за пчелна вода, като оставите купа за вода навън;
Подпомагане на поддържането на горските екосистеми;
Повишаване на осведомеността към нас посредством шерване на тази информация в общността и търсене на отговорност от властимащите институции и лица.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР