Пчелари искат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за

...
Пчелари искат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за
Коментари Харесай

Предлагат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход

Пчелари желаят странджанският пъстър прашец да стане предпазено название за генезис. Това сподели Манол Тодоров, ръководител на пчеларско съдружие „ Странджански манов мед “, пред " Фокус ".

По думите му продуктът е неповторим заради няколко аргументи. Първо, прашецът се събира от пчелите от диворастящи дървесни типове. Второ, има доста ясно обрисувани маркери - благосъстояние от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още доста други. Съдържа редица микроелементи и всички незаменими аминокиселини. Тодоров добави, че се чака и решение на Европейската комисия за регистрация на странджанския манов мед като предпазено наименования за генезис. „ Това е първият артикул в страната, който ще вземе това лого, което е доста значимо, тъй като ще се продава с висока добавена стойност “, сподели Тодоров.

От 27 до 29 февруари в Царево ще се организира Международен симпозиум на мановия мед с два съществени панела. Първият ще бъде „ Мановият мед - доктрина и процедура “, а вторият - „ Опрашване, опрашители и екосиситемни услуги “. Тодоров сподели, че пчеларите ще приготвят и изпратят систематизирана информация за проблемите им до европейските институции. Една от аргументите е, че през първия и втория програмен интервал за пчеларите не е планувано нищо.

„ Всички би трябвало да схванат, че екосистемните услуги би трябвало да се заплащат, тъй като пчелите поддържат екологичното равновесие и биоразнообразие “, сподели Тодоров. По думите му не може да се каже какво количество мед ще се създаде през 2018 година, само че означи, че няма висока смъртност на пчелните фамилии.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР