Пазарното проучване на прогнозната стойност за изграждането на подлеза Модър

...
Пазарното проучване на прогнозната стойност за изграждането на подлеза Модър
Коментари Харесай

Ново фиаско с Модър - Царевец

Пазарното изследване на прогнозната стойност за построяването на подлеза " Модър - Царевец " завършва през днешния ден, само че до през вчерашния ден в общината нямаше предложения. До края на работния ден администрацията чака стопански обосновани цени за планиране и строителство на пътното оборудване, което би трябвало да свърже непосредствено регионите " Южен " и " Западен ".

" Проучването се изисква от Закона за публичните поръчки и сме длъжни да го създадем ", сподели зам.-кметът инж. Йордан Калев. В момента той е в отпуск. Допитването е оповестено, откакто се провалиха два търга за " Модър - Царевец ". На първия, плануван при започване на тази година, не се яви нито един претендент. При втория опит беше импортирана оферта от една компания от Варна, само че тръжната комисия я отхвърли още при прегледа на документите с претекст, че не дава отговор на поставените условия. От общината споделиха, че и към пазарното изследване няма интерес от страна на сектора.

Обществената поръчка беше оповестена за инженеринг, който включва разработване на план и осъществяване на обща стойност 9 875 000 лв., или близо 12 млн. лв. с Данък добавена стойност. Според експерти от строителния отрасъл тази стойност е занижена, защото работата е прекалено много.

Пробивът под жп линията е изработен от НКЖИ единствено отчасти - като ров с шлицови стени, с които се укрепва, и пътна плоча. Тепърва следва да се построява подлез и методите от двете страни. В поръчката е включено също по този начин разширението на ул. " Модър " до Коматевско шосе " и на ул. " Царевец " до бул. " Хаджи Димитър ".

При пазарното изследване се чака бизнесът да каже какви да бъдат цените за планиране, строителство и авторски контрол, както и цената на вложените материали, разноски за труд и доставки, машинизация, ток, вода, депозиране, подготовка на строителството, ексклузивен труд, хонорари на екипа, осигуровки. В количествено-стойностната сметка се включва освобождението на площадката от строителни боклуци и тяхното транспортиране, товаренето, разтоварването на материали, проби, лабораторни замервания и изпитвания, а също по този начин и облага за изпълнителя. Обикновено тя е 10 % от общата стойност на поръчката.

Сагата с построяването на подлеза " Модър - Царевец " евентуално ще се отсрочи за идващия кметски мандат. И без друго всички претенденти дават обещание, че този брадясал пътен обект с 10-годишна история ще е един от целите в управническата им стратегия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР