Пазарите още не отчитат премахването на дисбалансите, но нещата могат

...
Пазарите още не отчитат премахването на дисбалансите, но нещата могат
Коментари Харесай

Пет причини защо петролът ще поскъпва до края на годината

Пазарите още не регистрират премахването на несъответствията, само че нещата могат бързо да се трансформират, предвижда Business Insider. Цената на петрола се колебае към равнището от 50 $ за барел в последните месеци. На пазарите свръхпредлагането към момента не е преодоляно, а напън оказва и шистовият рандеман в Съединени американски щати. От Business Insider обаче залагат, че цената на петрола ще пораства и дават пет аргументи по тази причина, написа Инвестор бг.

На първо място е постоянното търсене. Международната организация по енергетика ревизира в посока надолу прогнозите си за дневното ползване на нефт до 1,3 млн. барела на ден, по отношение на 1,4 млн. барела. Въпреки това обаче търсенето е устойчиво, въпреки че скъпият нефт в действителност може да докара до стесняване потреблението и повишението на инфлацията.

Този отрицателен резултат може да бъде преодолян посредством придвижването на цената на $ - главната валута, употребена за търговия с нефт.

Business Insider отбелязва на второ място като фактор за повишаването на петрола и забавения на растеж на добива на нефт. От една страна повода са дейностите на ОПЕК и други производители, които се схванаха да продължат рестриктивните мерки в добива до март 2018 година.

От друга страна обаче няколко години с ниска цена на петрола сложи под напън главните страни, производители на суровината, чиито стопански системи разчитат главно на " петродоларите ". Заради неустойчивостта и ОПЕК се съгласи да ограничи добива.

Ниската цена направи търсенето и развиването на нови залежи мощно лимитирано.

И по този начин се появява и третият фактор, който съгласно изданието ще въздейства върху цената на петрола през 2017 година - премахването на несъответствията в търсенето и предлагането на петролните пазари. В допълнение, бавното развиване на промишлеността и по-малкият брой разработвани залежи през днешния ден ще се отрази на пазара през 2019 година. Това значи, че вложителите би трябвало да се приготвят за нов пик в цените, който няма да бъде толкоз надалеч в бъдещето.

До огромна степен ограниченията на ОПЕК са лимитирани от Съединени американски щати и шистовата промишленост. На фона на ограничавания стандартен рандеман, американските компании виждат опция да завладяват пазарен дял. Но Съединени американски щати към момента са чист вносител на нефт, а доста участници в шистовата промишленост в страната изпитват съществени финансови проблеми.

Това води и до четвъртата причина цената на петрола да върви нагоре през тази година - даже и индустриалните равнища на шистовия рандеман сега да са високи, разноските обаче тежат.

Местното произвеждане в Азия също се свива. В Китай да вземем за пример търсенето на енергийни източници пораства непрестанно, само че добивът се свива. Това значи, че страната ще търси нужните й първични материали на пазара и ще продължи да въздейства на придвижването на цената. В други азиатски стопански системи - измежду които Индия и Индонезия, локалният рандеман също понижава, а прогнозите са за забележителен стопански напредък в района, което също е фактор в поддръжка на повишаването на суровината.

Днешните ниски цени вършат петрола атрактивна опция за промишлеността, написа в умозаключение Business Insider. Пазарите към момента не виждат бърза реакция на ограничавания рандеман, по тази причина и цената на петрола още не потегля стръмно нагоре. Но евентуално нещата скоро ще се трансформират.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР