Пазарът на труда продължава да се възстановява, но все още

...
Пазарът на труда продължава да се възстановява, но все още
Коментари Харесай

Безработицата в края на 2021 г. е най-ниска от началото на пандемията

Пазарът на труда продължава да се възвръща, само че към момента не е достигнал предкризисните си равнища, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт. Коефициентът на безработица през последното тримесечие на предходната година е 4.5%. Така безработицата продължава да спада след пика от първото тримесечие на 2021 година, когато е била 6.3% и доближава най-ниското си равнище от началото на пандемията.

Нивото на безработица е спаднало с 0.7 пункта за година, само че остава малко по-високо спрямо последното тримесечие на 2019 година Броят на хората без работа в края на 2021 година е 146.7 хиляди души, като е с към 26 хиляди по-малко, в сравнение с година по-рано и е с към 8 хиляди души повече, в съпоставяне със съответното тримесечие на предкризисната 2019 година От безработните 15.6% търсят работа за първи път, а останалите 84.4% към този момент са взели участие в пазара на труда.

Трябва да се има поради, че новите данни не са изцяло съпоставими с тези от преди 2021 година, защото тогава стартира да се ползва нова методология за премерване на работната мощ в сходство с общ правилник за страните от Европейски Съюз, показва Национален статистически институт. По новите правила към заетите да вземем за пример към този момент спадат лицата в майчинство, които получават закрепено обезщетение, до момента в който селскостопанските производители, чиято съществена част от продукцията не е за продажба, а за персонална приложимост, не се причисляват към тази група.
Реклама Заетостта също понижава
Въпреки намаляващата безработица, заетостта също върви надолу. Общата претовареност през месеците октомври-декември 2021 година е 52.6% или 3.080 млн. души. Това е спад както по отношение на същия интервал на миналата година, по този начин и по отношение на последните три месец на 2019 година, когато работещи са били надлежно 3.127 млн. и 3.223 млн. души.

Най-голям дял от заетите са в бранш услуги - близо 64%, по-малко от една трета са в промишлеността, а 6% работят в областта на селското, горското и рибното стопанство.

Подобна е наклонността измежду групата сред 15 и 64 години, която се смята за по-представителна. От нея заети са 2.99 млн. души или 68.5% от популацията на тази възраст. Показателят е на съвсем същото равнище като година по-рано и 1.5 пункта надолу по отношение на края на 2019 година
Реклама
Намаляването както на безработните, по този начин и на заетите евентуално е частично за сметка на лицата, които излизат от работната мощ. В края на предходната година стопански неактивни са 2.633 млн. души, които са надлежно с 20 хиляди и с 32 хиляди повече в съпоставяне със съответните интервали на 2020 и 2019 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазар на труда
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР