Пазарът на общо застраховане остава стабилен, въпреки цялостната икономическата стагнация

...
Пазарът на общо застраховане остава стабилен, въпреки цялостната икономическата стагнация
Коментари Харесай

АБЗ: Застрахователният пазар остава стабилен въпреки Covid кризата

Пазарът на общо обезпечаване остава постоянен, макар цялостната икономическата застоялост в резултат на COVID-19, оповестиха от Асоциацията на българките застрахователи на база данните на КФН за август 2020 година След лек спад през април (-0,5%) и май (-1,63%), в края на шестмесечието на 2020 година се записва слаб пазарен растеж от 0,65% на годишна база, а през август той доближава 1,54%.

Размерът на премийният доход за август е 1632 млн. лева На процедура, Covid резултатът върху пазара на общото обезпечаване се показва в ограничение темпа на развиване и опазване на почти същите равнища като миналата година. Изплатените компенсации в общото обезпечаване са в размер на 670 млн. лева, като се записва понижение на размера им от 1,09% на годишна база.

По линия на " Гражданска отговорност " на автомобилистите премийният доход е 740 млн. лева, като с растеж от 0,38% остава покрай равнищата от 2019 година По-отчетлива е наклонността за растеж на компенсациите – през август покачването е с 10% по отношение на същия интервал предходната година. Незначителен е спадът в премийния доход по Каско – 1, 14% на годишна база.

Продължава положителна наклонност при имуществените застраховки от предходните месеци. По линия на " Пожар и естествени бедствия " повишаването на премийния доход на годишна база е 12,7%. Най-значителен е растежът при застраховка " Индустриален пожар " от 20,37%, а при " Пожар и други рискове " е 7,37%. По линия на " Щети на имущество " премийният доход нараства с 2,1%, като при застраховка " Кражба, обир, вандализъм " растежът е 4,16%. Обяснимо се регистрира важен спад по линии на бизнес, свързани с някои типове превоз и пътешестване. Понижението на премийния доход по застраховка " Помощ при пътешестване " остава доста, само че евентуално отслабването на противоепидемичните ограничения през летните месеци са оказали въздействие, изразено посредством " спад на спада ". Намалението на премийния доход по тази застраховка на годишна база към м.август е 43,9%, а към шестмесечието е било 49,2%.

В животозастраховането продължава наклонността на спад на премийния доход и нарастване на изплатените компенсации по отношение на 2019 година, което е предстоящ резултат в изискванията на застоялост и икономическа неустановеност за огромна част от популацията. През м.август 2020 година премийният доход доближава 296 млн. лева, като понижението на годишна база е 14,64%. Размерът на изплатените компенсации към м.август 2020 година от 118 млн. лева е с 6,92 % по-висок от същия интервал на 2019 г.

Данните общо за застрахователния пазар удостоверяват постепенния тренд към възобновяване. Премийният доход общо за пазара за август 2020 година е 1 928 млн. лева, с 1,33% по-нисък от същия интервал за 2019 година За съпоставяне, понижението на премийния доход на годишна база за м. май е 3,48%, а за м.юни – 2,04%. Общият размер на изплатените компенсации доближава 789 млн., с което остава почти на същите равнища като през 2019 година, с нищожно повишаване от 0,04%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР