Пазарът на луксозни имоти през 2018 г. не се представи

...
Пазарът на луксозни имоти през 2018 г. не се представи
Коментари Харесай

Луксозните жилища по света ще продължат да поевтиняват и...



Пазарът на първокласни парцели през 2018 година не се показа ужасно за някои. Продавачите в градове като Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк се оказаха в борба с макро- и микроикономически насрещни ветрове, а купувачите, въпреки това, трябваше да се борят с надценени акции и възходящи лихвени проценти – и налози.

През 2019 година всеки пазарен индикатор сочи, че нещата ще станат още по-лоши за продавачите, разяснява Bloomberg. Лондон, Амстердам, Хонконг, Мюнхен, Торонто и Ванкувър са изправени пред риска от имотни балони и следваща дефлация, сочи отчет на UBS Group.

“В Съединени американски щати, в случай че разгледате данните, е кристално ясно “, споделя Джон Уолошин, началник на отдела за недвижими парцели в основния капиталов офис на UBS Global Wealth Management.В първокласния сегмент, в който Уолошин работи при цени от най-малко 3000 $ за кв. фут (над 32 хиляди $ за кв.м), „ има ясно закъснение на пазара “, споделя той. Чуждестранните купувачи, изключително богатите китайци, се отдръпват частично поради мощния $, а в това време възходящите лихвени проценти вършат локалната благосъстоятелност по-малко привлекателна. А това значи по-голямо предложение.

На пазара в Лондон прекомерно високите офертни цени в композиция с несигурността към Brexitзабавиха внезапно жилищния пазар. През септември цените на продадените жилища спаднаха с 0,7% на годишна база, регистрира Националната статистическа работа. През март 2016 година да вземем за пример ценовият напредък бе 14,8% на годишна база. Това закъснение може да се форсира. „ Ако това в действителност е корав Brexit и изгубим паспортизацията или в случай че обстановката стана по-предизвикателна, тогава стартирам да се запитвам дали има капацитет за лавинен резултат върху жилищните парцели “, споделя Уолошин.

Забавянето на пазара не се вижда само във финансовите центрове, само че и на местата, където хората от тези финансови центрове почиват. Жилищните цени в Хемптънс на Лонг Айланд в Ню Йорк са надолу, до момента в който предлагането се е нараснало. Средните продажни цени в Аспен, Колорадо, са намалели с 13% през третото тримесечие на 2018 година на годишна база, демонстрира отчет на Douglas Elliman Real Estate. А в Швейцария първокласните курорти цените са спаднали умерено доникъде на 2018 година, сочи отчет на Knight Frank през май.

Възможно най-голяма опасност за цените на жилищата, които слагат продавачите, е несъразмерното предложение. „ Прогнозирахме предходната година, че през 2018 година ще има към 3000 нови жилищни единици “ в Ню Йорк Сити, споделя Джонатан Милър, президент на оценителната компания Miller Samuel. Спадащите цени на жилищата в града притеглят необятно внимание – предишното тримесечие медианната цена в Манхатън спадна под 1 млн. $ за пръв път от три години.

„ Това, което бе друго през 2018 година и ще бъде още по-силно изразено през 2019 година е, че на пазара ще се появят и артикули, които бяха арестувани през 2016 година, когато пазарът стартира да се забавя “. Строителните компании не могат да си разрешат да държат парцели, по тази причина повече жилища ще навлязат на пазара, въпреки че все по-малко хора купуват. „ Всяка година общите ресурси не стопират да се усилват “, споделя Милър. Според неговите оценки до края на 2019 година ще има съвсем 8000 жилищни единици на пазара, само че упованията са единствено 2000 от тях да бъдат продадени. И това са единствено нови жилища – препродажбите усилват доста броя.

Проблемът със запасите е широкоразпространен. „ Националната статистика доближи връх преди към шест месеца, от кое място започнахме да се движим надолу “, споделя Милър. „ Няма остра връзка или нещо такова, само че запасите порастват. И какво се случва? Цените спадат или най-малко забавят темпа си на напредък “.

Всичко това значи, че 2019 година се оформя да бъде депресираща, въпреки и евентуално не пагубна за продавачите на парцели. „ 2019 година евентуално ще бъде по-добра за купувачите “, споделя Уолошин. Милър е склонен: „ Някои хора към момента не знаят. А тези хора са продавачите “.

investor.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР