Пазарът на криптовалути се срина до дъно през юни, а

...
Пазарът на криптовалути се срина до дъно през юни, а
Коментари Харесай

Няколко недостатъка на криптопазарите, които сривът им разкри

Пазарът на криптовалути се срина докрай през юни, а общата им капитализация се сви близо три пъти до под 1 трилион $ единствено за по-малко от година. Цената на съвсем всяка топ монета през днешния ден коства на половина или даже още по-малко от най-високата й стойност - множеството реализирани през ноември 2021 година Част от вложителите са в суматоха, други пък предостатъчно потриват ръце, тъй като най-сетне са се оказали " прави ".

Има и такива, които виждат изключителна опция да се снабдят с още криптоактиви на промоция. Нещо, което се случва и през последните дни, довело до повишаване на съществени криптовалути. Извън загубите, които осъществиха доста вложители, сривът сподели някои недостатъци и дефекти на криптопазара и виртуалните валути. Разбиха се някои легенди, които вкараха доста хора със спестяванията им на този пазар. 1. Крипто не пази от инфлация и от срив на обичайните пазари Един от чаровете на криптовалутите беше в това, че им приписваха самостоятелност от обичайна стопанска система, геополитически разтърсвания, както и убеждението, че придвижването им няма да корелира с традиоционните пазари. А оттова, че ще бъдат и добра застраховка против инфлация.

Криптоевангелистите популяризираха биткойн като хедж против растеж на потребителските цени и заради лимитираното му предложение от 21 милиона, брой, който скоро няма да бъде и реализиран. Което го поставяше в категорията на различните вложения дружно с изящното изкуство, виното и благородните метали.

Мит, който бързо беше разрушен от последния срив - криптовалутите изгубиха доста повече от пазарите на акции и по никакъв метод не изместиха златото, $ или държавните облигации като активи убежища. Макар и те да не останаха пожалени от разпродажбите. Оказа се, че последните две години криптовалутите просто са се приемали още повече като късмет за бързо замогване, а евтините пари, изливани от централните банки, се наливаха в тях по същия метод, по който отиваха и към акциите. Така вместо леговище, крипто одобри ролята на следващия рисков актив.
Реклама
В същото време тъкмо както на обичайните пазари криптоинвеститорите постоянно използваха дълг за финансиране на своите покупки на актива или на негови деривати, като фючърси. Коефициентът за ливъридж на BTC съгласно криптоданни от CryptoQuant доближава най-високите си равнища при започване на януари, което значи, че вложителите са поемали голям риск.

Сега наподобява високата инфлация ще продължи до 2023 година Остава да се види по какъв начин продължаващият растеж в цените на артикули и услуги ще се отрази на криптопазара в по-дълъг интервал, както и накъде ще поеме, в случай че стартира и възобновяване на фондовите пазари. 2. Свита ликвидност и (не)подкрепа от огромни купувачи Проблем, с който се сблъскват криптопазарите е ликвидността. За разлика от фондовия пазар, не всеки път има задоволително огромен пул от огромни купувачи, които чакат някой да продаде и да купят на избрана цена, с което да омекотят рухването.

Например, когато кит (Whale) - вложител, който държи огромна позиция от даден актив - продава обилни количества криптовалута, това може да наводни пазара. Криптокитовете могат да играят огромна роля в установяване цената на дадена монета. Това са лица или групи (DAO организации) с големи суми в криптовалути, които варират в милиони или милиарди.

Когато те решат да продават, в общата суматоха няма кой да отговори на тази лавина от предложение - явно всички напущат кораба. Данни на Glassnode демонстрират, че броят на китовете с най-малко 1000 биткойни от над 2000 при започване на предходната година се намалява до към 1800 напролет на тази година и до 1700 през тази. През предходната седмица стана ясно, че Tesla да вземем за пример е продала 75% от своите биткойни, или над 30 хиляди монети, поради ликвидни опасения, свързани с локдаунът в Китай, където тя има гигафабрика. 3. Липса на избавител и заемодател от последна инстанция Подобно на банките през 2008 година, криптофирмите осъзнават, че неуспехът на няколко основни играчи може да докара до цялостен срив. За разлика от банките обаче при крипто няма регулатор, сходно на Фед или ЕЦБ, който да се намеси. Заради срутва на криптопазара няколко криптолендъра, като Celsius и Voyager, подадоха молби за отбрана от банкрута по глава 11 от страната, в тази ситуация Съединени американски щати.
Реклама
Криптосривове могат да ускорят спиралата надолу и когато " децентрализирани " планове се провалят. Да кажем, че платформа за криптокредитиране със личен собствен токен би трябвало да бъде затворена заради ниски облаги или ликвидни проблеми. Това ще докара до неотложен срив в цената на токена, евентуално до нула.

Все отново в сходни случаи обстановки фирмите, които са в по-добри позиции се пробват да работят като квази централни банки и оферират изкупуване или помощ на изпадналите в усложнение крипто компании. Както българската крипто банка Nexo, която предложи да купи част от активите на съперника Celsius Network, откакто те претърпяха рецесия на ликвидността и замразиха тегленията на своите клиенти.

Или както прави историческа прилика съоснователят на Nexo Антони Тренчев - актуалната обстановка е сходна на банковата суматоха от 1907 година в Съединени американски щати. Тогава J.P. Morgan и други банкови сътрудници се провеждат, с цел да обезпечат ликвидност на фалиращите финансови компании и да предотвратят по-голям срив.

" Онези банкери, които са били платежоспособни, благоразумни и към момента ликвидни, са се появили и са се саморегулирали. Те почистват и консолидират пространството, от което израства идната вълна на преобладаващите играчи от идната епоха ", сподели неотдавна Тренчев, в стрийминг събитие с клиенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР