Пазарът е разклатен. Цената на слънчогледа върви нагоре, защото най-големият

...
Пазарът е разклатен. Цената на слънчогледа върви нагоре, защото най-големият
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Пазарът е разклатен, управляващите спряха износа още преди 20 дни без обяснения

„ Пазарът е разтърсен. Цената на слънчогледа върви нагоре, тъй като най-големият производител на слънчоглед в света е във война ". Това сподели пред Българска национална телевизия Илия Проданов - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Ние имаме задоволително слънчоглед и той е изкупен в огромна степен от производителите на олио през есента, когато цената беше естествена. Когато има огромно търсене на един артикул, е обикновено цената му да върви нагоре ”, добави той.

По думите му ръководещите са внесли суматоха в популацията и е тръгнало „ едно бясно пазаруване “.

„ Дали е далавера или магазините са се възползвали - това не мога да кажа. Със сигурност цената на олиото не е 2 лв.. Цената не е нараснала от през днешния ден на тези равнища - всички знаят, че от есента има покачване в цената. Бутилка олио през есента се търгуваше на 3,50-4 лв.. Може би това е естествена цена ”, посочи той.

Според него пазарът е разтърсен, а страната преди 15-20 дни е спряла износа на зърно.

„ Този експорт беше спрян без безусловно никакви сигнали от ръководещите за какво се прави това. Десет дни търсихме отговор за какво е спрян, вся се суматоха измежду нас - земеделските производители. Журналистите също се пробваха да схванат за какво. Земеделският министър и финансовият министър отричаха за такова действително прекъсване на експорт до Консултативния съвет по зърно в Министерски съвет, където разбрахме, че това е, с цел да може страната да направи план какъв брой зърно има в страната и какъв брой зърно ѝ е належащо до годишна продукция 2023 година ”, изясни Проданов.

Той добави, че към днешна дата износът не е неразрешен, само че е усложнен със повишени инспекции на камиони, кораби, бавене на митнически документи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР