Паяжината е едно от най-големите архитектурни постижения на природата и

...
Паяжината е едно от най-големите архитектурни постижения на природата и
Коментари Харесай

Вижте това невероятно таймлапс видео на паяк, изплитащ своята паяжина

Паяжината е едно от най-големите архитектурни достижения на природата и едно относително ново таймлапс видео отдава респект на процеса по нейното изплитане. В него виждаме по какъв начин един осемкрак инженер се оправя повече от ослепително.

Видеото, качено от потребителя @dinaoren0 в TikTok, е забелязано над 60 млн. пъти, а главният воин в него наподобява е паяк  Gasteracantha cancriformis от рода Gasteracantha . Външният тип на тези животинки е изключително впечатляващ – коремната им област е осеяна с червени шипове. Срещат се в Съединени американски щати, Централна Америка и Карибите и са необятни единствено няколко милиметра.

Паяжините в царството на животните се срещат в най-различни форми и размери, като някои могат да покрият цели градове. Те съставляват отличен инструмент за лов – улавят насекомите и ги съхраняват за по-късна консумация. Някои типове паяци даже намазват своите паяжини с невротоксини, които сковават плячката. С това обаче дизайните надалеч не се изчерпват – откриватели са се натъквали на мрежи, които извършват ролята на макара, подобаваща за повдигане на по-големите инсекти. В други случаи вплитат дребни камъчета в мрежата, с цел да я стабилизират.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР