Павосъдната реформа е необходимост, но преди нея, в този ключов

...
Павосъдната реформа е необходимост, но преди нея, в този ключов
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Радев се е хванал за главата, не може да чака безкрайно, а рулетката се завъртя

Павосъдната промяна е нужда, само че преди нея, в този основен миг за страната, без да отхвърлям нуждата тя да се организира, е да бъде формирано държавно управление, да бъде признат бюджет и да се тръгне към някаква нормализация и естествено, в хода на тази нормализация да се търсят решения и за правосъдната промяна. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " социологът Кънчо Стойчев.

" Но сякаш в този момент слушам, че в действителност всички договаряния би трябвало да пресечен и първо да сменим Конституцията. И няма по какъв начин да стане тази работа, просто няма по какъв начин да стане. Трябва въпреки всичко да има държавно управление ", посочи Стойчев.

По думите му сме все пред някакво начало, което наподобява на край и пред някакъв край, който наподобява на начало: " Президентът не може да чака безпределно, а рулетката се завъртя. И какво, в този момент ще водим доста съществени диалози по какъв начин да сменим Конституцията и като няма държавно управление, няма да има парламент, тъй че това са безсмислени диалози. Освен това аз не мога да схвана, откакто единственият вид за ръководство фактически са първите две политически сили, за какво втората да не поддържа първата, а да споделя " Не, ние сме втората, те да ни поддържат нас “. Такава логичност не съществува на никое място по света. Да, те могат да се съперници, противници, могат да са един против различен, само че в случай че това е единствената формула, тогава защо губят времето на хората, а не отиваме незабавно на избори? ", разяснява Кънчо Стойчев.

Според него президентът Румен Радев няма виновност за неразбирателството сред партиите: " Първо, Радев не сформира по свое лично предпочитание служебни държавни управления, а по силата на осъществяване на конституционна наредба, това е част от неговите директни отговорности. Това, че пет пъти се случват избори, да не би Радев да ги е провокирал тези избори? Радев не дава отговор за сформиране на постоянно държавно управление, това е прерогатив на партиите, които влязат в Народното събрание. Човекът се е хванал за главата, тъй като – към този момент ще станат две години, се занимава с нещо, което не му е работата. На Радев не му е работата да ръководи изпълнителната власт ", изясни социологът.

Той добави, че законът е планувал в спешна обстановка за два-три месеца да не се оставя страната без управление и да има служебно държавно управление: " Но тя, спешната обстановка, продължава към този момент пети избори подред. Къде е виновността на Радев? Какво – Радев желае да ръководи по този начин, за по три месеца 10 пъти? Какво печели той от това? Страната губи и той губи. Както виждате, към този момент и той става проблематична фигура, той губи от това. Колкото по-бързо се върне на мястото си, където му е – в президентството, той толкоз по-бързо ще си възвърне и рейтинг, и уважението на хората, тъй като хората в този момент трансферират върху неговата глава проблеми и неща, за които той най-малкото е отговорен, няма никаква виновност ", сподели още Стойчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР