ПАВЕЦ Чаира да заработи до края на годината. Тази амбиция

...
ПАВЕЦ Чаира да заработи до края на годината. Тази амбиция
Коментари Харесай

ПАВЕЦ „Чаира” да заработи до края на годината

ПАВЕЦ „ Чаира ” да проработи до края на годината. Тази упоритост имат от Националната електрическа компания. Пред Дарик радио изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев разяснява, че целата е най-малко един от четирите хидроагрегата напомпено-акумулаторната централа да бъде пуснат в употреба.

Цялото изявление с инж. Мартин Георгиев може да чуете по-късно в „ Денят ”.

22 март 2022 година при тестване на една от турбините на ПАВЕЦ „ Чаира ” с водни проби се открива наличиeна пукнатини. Изпълнителният шеф на НЕК инж.

Дейностите в в помпено-акумулаторната водноелектрическа централа са прекратени, с цел да не се заплашва сигурността на личния състав и оборудването. А заключенията на специалистите и операторите на сходни хидросъоръжения в целия свят са, че до момента няма повреда с сходен мащаб.

Започват детайлни огледи и правене на разбори. Два от три разбора на три разнообразни групи специалисти са подготвени.

От НЕК към момента не могат да кажат дали ще е нужен единствено ремонт или цялостна реорганизация. Ако се наложи цялостна замяна на оборудванията – турбините и електрическата част на централата, би възлиза на към 2 милиарда лева

Инж. Георгиев обърна внимание плана за разширение на ПАВЕЦ „ Чаира “, като посочи, че той е извънредно значим за зеления преход. По думите му макар навлизането на новите технологии за предпазване на сила Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ остават най-ефективните и дълготрайни способи за това.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР