Пътят за Асеновата крепост може да се окаже напълно блокиран,

...
Пътят за Асеновата крепост може да се окаже напълно блокиран,
Коментари Харесай

Свлачище заплашва пътя към Асеновата крепост

Пътят за Асеновата цитадела може да се окаже изцяло блокиран, в случай че не се вземат ограничения. Причината е остаряло свлачище, което се засилва още веднъж. Проблемът е и за локалните поданици в региона, а и за туристите, които изключително напролет и лятото, потеглят натам, оповестява " Нова телевизия ".
Има действителна заплаха трите родопски села - Лясково, Яврово, Добралък, да бъдат откъснати от света, в случай че пътят не бъде укрепен. Срутището е засегнало част от едното платно на пътя и то се намира в дерето, а асфалтът е отвеян.
" Свлачището не е интензивно, а като следва снеготопене, пролетни дъждове, всеки един миг може да се засилва и да пропадне пътният сектор. Има заплаха целият път да пропадне при едни значителни водни количества ", сподели п основният инженер на Община Асеновград Атанас Тошев.
Тошев изясни, че ограниченията, които са взели за казуса, са свързани най-много с обезопасяването на пропадналия сектор посредством пътни знаци, сигнални ленти и чували с пясък, които да стопират повърхностните води да попадат в свлачищното тяло.
" Има ограничавания за прекосяване на тежкотоварни МПС-та, а достъпът до тези села на тежкотоварна техника е стеснен. Туристите могат пешком да стигат до Асеновата цитадела ", сподели още той.
Кметът на село Яврово изясни, че с цел да се стигне до селото има различен път, който обаче е доста сложен, черен и стръмен.
" За пожарните коли, колите за спешна помощ е невероятно да се премине. Специализирани коли могат при избрани условия да минат. Ако пътят бъде пресечен, оставаме без хранителни артикули ", добави той.
Главният инженер на Асеновград и кметът на село Яврово прибавиха, че са подали искане към Междуведомствената комисия за финансиране през октомври 2018 година, само че до този миг нямат отпуснати средства.
" Предното ни искане беше за 250 000 лева, а в този момент най-вероятно ще бъдат повече, поради това, че през зимния сезон има смяна в сектора на свлачището, тъй че над 300 000 ще бъде сумата за нужния план за укрепването ", сподели Тошев.
Община Асеновград чака финансова помощ от страната, с цел да укрепи свлачището и да реши казуса за доста хора, както за туристите, по този начин и за жителите на доста родопски села.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР