Пътят към властта в Русия е свързан със стратегията за

...
Пътят към властта в Русия е свързан със стратегията за
Коментари Харесай

„Свидетелства на времето“: Пътят на Владимир Путин към властта


Пътят към властта в Русия е обвързван със тактиката за развиване на стопанската система или пък с нейния надзор. В интервала на ръководството на Борис Елцин /1991 – 1999/ е осъществена приватизация на руските предприятия, които минават в ръцете на частния бизнес. 1500 компании основават към 85% от Брутният вътрешен продукт на страната. След 2003 година обаче, още по време на първия си мандат, Владимир Путин подхваща противоположен завой, който не е инцидентен и недомислен.
Първият му ход беше така наречен „ ренационализация ”, при която беше редуцирана частната благосъстоятелност на тези 1500 предприятия, приватизирани при Елцин, на 500. Те започнаха да основават националния артикул на Русия. За сметка на какво стана тази ренационализация? Какво стана с тези стопански структури? Къде отидоха те? Както споделят всички откриватели на този интервал, те бяха разпределени сред приятелите на Путин и по този начин беше основана една доста мощна икономическа формация, с доста богати хора, които ръководеха тези компании, които последователно станаха държавни. Защо? За да може страната да оказва политически надзор върху активността на тези компании. Така към 2006 – 2007 година към този момент 42% от цялата стопанска система на Русия беше държавна.
проф. Румен Кънчев, специалист по геополитика и интернационална сигурност

Първият човек в Русия укрепва властта си като лимитира въздействието на така наречен олигарси, наследени от епохата на Елцин, по едно и също време с провеждането на ренационализацията в стопанската система.
Една част от олигарсите незабавно се трансферираха във влака на новата власт и започнаха да работят за Путин. Но в един миг, когато държавната благосъстоятелност в стопанската система доближи 42%, той излезе с една икономическа идея, посъветван от най-близките си хора, в която главният тезис е, че олигарсите не е нужно непрестанно да се обогатяват, а те самите би трябвало да управляват стопанската система. Той назначи такива олигарси за министри, зам.-министри, шефове на банки, губернатори и така нататък Те бяха хем олигарси, на второ място държавни чиновници, а на трето – супер предани на президента Путин, тъй като той беше техният патрон по този начин да се каже.
проф. Румен Кънчев, специалист по геополитика и интернационална сигурност

А кои олигарси са в близкия кръг към най-могъщия човек в Русия приказват хората, които са срещу властовата формула на Путин и корупцията обвързвана с нея.
Най-големият строителен бизнесмен е Аркадий Ротенберг, който е... изненада! Приятел на Владимир Путин и се счита за негов неофициален „ портфейл “. И тук на олимпиадата в Сочи (2014) видяхме същите хора, които са другари на Владимир Путин и които обичайно печелят такива огромни търгове - това са Генадий Тимченко и другите.
Алексей Навални, съветски опозиционен водач (27.01.2014)
Сигурен съм, че повече от половината от парите са откраднати. Това е нашата страна. Както сподели един публицист, в случай че се събудя след 100 години и попитам какво се случва в Русия, ще получа отговор - пиянство и крадене. Както и да е, сигурен съм, че тези пари щяха да бъдат откраднати даже и без Олимпиадата.
Денис Иванник, гражданин на Сочи, компютърен дизайнер

В допълнение към контрола над стопанската система Путин насочва и ултиматум към западните концерни, навлезли след разпада на Съветския съюз, да продадат или понижат своя дял в съветските компании.
Русия беше извънредно положително място за задгранични вложения. Чрез тях се закупуваха до две трети от огромните съветски компании. След 2004 – 2005 година излезе закон, иницииран от президента на Русия, в който се споделяше, че 31 бранша се афишират за стратегически, в които западни компании нямат място, защото ще се допрян до националната сигурност на Русия и ще имат опция по един или различен метод да въздействат върху нея. Путин даде период от 1 година на шефовете на „ Бритиш петролиум ”, „ Тексако ” и на всички сходни огромни компании да изтеглят капиталите си от тези съветски браншове и да ги редуцират едните до 33%, а други до 23%.
проф. Румен Кънчев, специалист по геополитика и интернационална сигурност

Следващата стъпка към безспорното преодоляване на страната е новата конструкция на ръководство. Моделът, построен от Владимир Путин, е непосредствен до формулата на властта при комунистическия режим. Съществуват директни аналогии сред обособените етажи на комунистическата власт в някогашния Съветски съюз и така наречен вертикала на властта при Путин.
Най-отгоре се намира едно равнище, което се назовава Съвет за сигурност на Руската федерация - то се състои от министър-председателя, министрите на вътрешните, външните работи, защитата и шефовете на външното и вътрешното разузнаване (ФСБ). На Запад назовават тези хора „ новото Политбюро ” и те се управляват от самия Путин. Съветът има секретар, сега това е Николай Патрушев, само че се ръководи от президента. Това значи, че Путин е шеф на министър-председателя, министрите и шефовете на спецслужбите. Второто равнище се състои от ръководителите на горната и долната камара на Народното събрание. Те също са подчинени на първото равнище, т.е. на висшия главнокомандващ и президент на страната. Това беше наречено от Путин „ вертикала на властта ” или още „ суверенна народна власт ”. Хората, които не са се занимавали с Русия се объркват като мислят, че суверенна значи самостоятелна. Не! В едно изявление той изяснява, че суверенна значи самостоятелна от западните модели на народна власт.
проф. Румен Кънчев, специалист по геополитика и интернационална сигурност

Управленският модел на Владимир Путин води до радикализация освен във вътрешен, само че и в интернационален проект. Доказателство за това е смяната в връзките със Запада, която подхваща съветския президент на Мюнхенската конференция за сигурността през 2007 година
Днес следим съвсем безотговорно, хипертрофирало използване на мощ в интернационалните работи, военна мощ, мощ, потапяща света в бездната на поредни спорове. Резултатът е, че не стигат силите за комплексното решение на нито един от тях. Става невероятно и политическото им решение. Виждаме все по-голямо занемаряване на основополагащите правила на интернационалното право. Освен това, обособени правила... в действителност надали не цялата правна система на една страна, на първо място, Съединените щати, несъмнено, прекрачиха своите национални граници във всички сфери - и в стопанската система, и в политиката, и в филантропичната сфера – и те се намесват в непознати страни. На кого би му харесало това? На кого би му харесало? В интернационалните работи все по-често се среща стремежът да се реши един или различен въпрос, като се изхожда от по този начин наречената политическа целенасоченост, основаваща се на настоящата политическа обстановка.
Владимир Путин, президент на Руската федерация

Укрепил безусловно своята власт, Владимир Путин слага за цел връщането на имперското въздействие на Русия и удостоверение за това са нашествията в Грузия през 2008 година, в Крим 2014 година и войната в Украйна през 2022 година
В този интервал Путин интензивно изследва и съветската история. Неговият любим е Петър I, тъй като е основал стратегическата линия за развиване на страната, а точно - имперската линия на непрестанно териториално разширение и икономическо въздигане на Русия. Според него Петър I е работил напълно в полза на Русия, работейки по тази тактика. Затова Путин счита, че тази линия е била прекратена от Ленин и болшевиките. Той отхвърля тяхното дело не по идеологически аргументи, а заради това, че те са прекъснали имперското начало в развиването на съветската история.
проф. Румен Кънчев, специалист по геополитика и интернационална сигурност

Бихте ли създали една прогноза, която може би всеки един човек в света си задава. Как ще приключи тази тежка война при започване на 21 век – съветската инвазия в Украйна, която никой не очакваше. Може ли някой в самата Русия да смъкна от власт Владимир Путин?

Проф. Румен Киров: Мисля, че предаването на властта в Русия ще стане по модела, по който президента Путин получи властта от Борис Елцин. За тази цел в така наречен „ Политбюро ” в един миг, в случай че това се наложи, той ще съобщи властта на някои от най-близките си другари: Шойгу, с който вървят дружно на риба или Патрушев, секретарят на Съветът по сигурността на РФ, или на някой различен. Но пробив в това „ Политбюро ”, което се състои от 6 индивида и взимащо всички значими решения в Русия през последните 20 години, доста мъчно може да се получи, защото това е сработено ядро, това са хора, които 20 години работят дружно. Не виждам път, по който тази конструкция може да бъде пробита. В този смисъл тактиката, която Западът организира във връзка с Русия със глобите, не трябва да се смята за неправилна. В края на 2023 година, съгласно едни от най-важните стратегически центрове на Европа и Съединени американски щати, се чака доста внезапно да спадне съветската стопанска система и това мощно ще се отрази върху съветската страна.
Удивлявам се от степента на боязън и двуличие на представителите на парламентарните партии. Слушайте, хайде да спрем да си мътим главите! У нас няма никакво държавно управление! У нас Путин ръководи всички, в това число и стопанската система! На кого да се даде заем или не, къде да се доставят пари или не, на коя държавна компания да се помогне или не, какъв курс да поддържа централната банка или не и така нататък Аз съм работил в държавното управление, по времето на Елцин. Известни са ви събитията към заболяването му... не можеше да ръководи държавното управление. Затова ние имахме автономия. Сега знам какво се случва – те не могат до тоалетната да отидат без Путин, нито един от тях. През 30-те години целият немски народ е бил удивен от Хитлер. А в този момент всички ненавиждат Хитлер. Точно същото ще се случи с Путин. Едно към едно!
Борис Немцов, съветски опозиционен водач (ден преди да бъде погубен на 27.02.2015)
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР