Пътят до установяване на обща валута е дълъг. Икономистите са

...
Пътят до установяване на обща валута е дълъг. Икономистите са
Коментари Харесай

Може ли обща валута на БРИКС да застраши долара?

Пътят до определяне на обща валута е дълъг. Икономистите са безапелационни, че даже страните от БРИКС да реализират единодушие, че желаят да подхващат сходна стъпка, това никога няма да се случи бързо.

Въвеждането на еврото към този момент сподели какъв брой сложен е процесът по сливане на разнообразни валутни региони, напомня АРД. Всяка страна има своите самостоятелни упования и проблеми.

Ще има ли пробив на срещата в Южна Африка?

В случая от голяма важност е освен къде се намират тези страни, само че и това, че разликите сред стопанските системи им наподобява са много по-големи от тези на страните от Еврозоната. Идеята за основаване на обща валута към момента е много мъглива, написа АРД. Един от неуточнените въпроси е да вземем за пример какво ще се случи със съществуващите национални валути.

Наблюдателите не чакат на срещата в Йоханесбург тематиката да се избистри повече. Страните от БРИКС обаче към този момент имат обща банка - Новата банка за развиване. Теоретично, тя би могла да се грижи за въвеждането на обща валута.

Може ли една обща валута на БРИКС да отслаби $?

Само основаването на такава валута няма да е задоволително, с цел да отслаби $ в дълготраен проект. Според анализатори основен фактор би бил дали новата валута ще се употребява в огромен мащаб и дали ще окаже постоянна.

Държавите от БРИКС несъмнено имат сериозна икономическа мощност, написа АРД. Петте членки сега дават отговор за към една четвърт от международната стопанска система. Вече се дискутира и разширението на съюза към формат БРИКС+. Ако групата стане по-голяма, икономическите ѝ благоприятни условия може също да се разширят. Но съществува и рискът, следователно приемането и налагането на обща валута да стане още по-сложно.

Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън към този момент не вижда опасност за $ като водеща валута в света, написа АРД. Според нея в близо бъдеще няма да има опция на щатския $.

Какви биха били следствията за цената на златото?

Стабилна валута, която е със златно покритие, в действителност може да усили търсенето на златото - въпреки всичко централните банки ще имат потребност да се запасят. Това може да вдигне цената му.

Благородният метал евентуално още веднъж ще попадне на фокус като поръчител. Това припомня за времето на златния стандарт, когато обменните курсове сред националните валути и златото бяха фиксирани. Тази система беше последователно прекратена преди доста десетилетия, напомня АРД.

Оттогава цената на златото варира според от валутите и от доста други фактори. Това надали ще се промени даже една потенциална обща валута на БРИКС да е със златно покритие.

Каква е ролята на Русия?

Връзката с Русия е сензитивна тематика за другите страни от БРИКС. Обща валута би представлявала сигнал към Запада за непосредственост със страната, която стартира войната в Украйна. Тази стъпка би била триумф за Русия, която иска да понижи зависимостта от $.

От друга страна, страните от БРИКС към момента имат интерес да търгуват със западните страни. А огромната част от тази търговия се прави точно в долари. Ако към БРИКС се причислят още страни, това може да ограничи зависимостта от Запада в дълготраен проект и да сътвори по-сериозна опция за отделяне от $.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР