Пътуването със самолет може да е удоволствие за много хора.

...
Пътуването със самолет може да е удоволствие за много хора.
Коментари Харесай

Какво да направите, ако имате паническа атака по време на полет?

Пътуването със аероплан може да е наслаждение за доста хора.

Но за други това прекарване е изключително обезпокоително, даже може да бъде причина за пристъпи на суматоха.

Според психотерапевти страхът от хвърчене може да се смята за напречно сечение на разнообразни уплахи. Той може да се корени в други постоянно срещани уплахи, като боязън от височини, боязън да бъдеш заловен в капан и да не можеш да избягаш.

Междувременно, пандемията COVID-19 ускори страховете към микроби, заболявания и непосредствен контакт с непознати. Масовите анулира на полети и закъснения напоследък единствено ускоряват безпокойството, пътуващите не са сигурни дали ще стигнат до дестинацията си, наред с това порастват и случаите на принуждение в самолетите.

И по този начин, какво би трябвало да извършите, в случай че откриете, че изпитвате паническа офанзива по време на полет? Ето какво споделят специалисти:

Съсредоточете се върху дихателно упражнение

Хората, които изпитват суматоха, нормално не дишат през диафрагмата, което може да докара до хипервентилация. Какво да извършите? Бавно вдишайте през носа си за четири или пет секунди и по-късно издишайте през устата за шест секунди.

Представете си, че дишате от корема. Фокусът би трябвало да бъде върху разширението на стомаха и гръдния панер и да става допустимо най-бавно, като издишването е по-дълго от вдишването.

Студена вода

Ако усетите приближаваща паническа офанзива, се наплискайте с ледена вода. Това включва нашата парасимпатикова нервна система, която резервира силата на тялото ни и забавя сърдечния темп, разрешава да се отпуснем физически.

Огледайте това, което ви заобикаля

Фокусиране върху сегашното по време на полета е доста потребно умеене, когато изпитвате суматоха. Опитвайте се да фокусирате вниманието си върху себе си в сегашния миг, когато започнете да се чувствате неловко. Ако това не работи, пробвайте да погледнете на открито и да трансферира вниманието от настоящото злополучие към външна среда.

Попитайте доктор за медикаменти

Пристъпите на суматоха постоянно идват от нищото. Но в случай че сте предразположени към тези неочаквани епизоди, може да е потребно да говорите с експерт по отношение на опциите за лекуване. Можете да вземете медикаменти или добавки за безпокойствие преди полета си или просто да ги държите на разположение, ако започнете да усещате, че идва паническа офанзива.



Намерете източник за релаксация

Преди да отпътувате, пробвайте да помислите какво може да ви донесе успокоение. Това може да е музика, филм, книга, подкаст…

Разбира се, евентуално е невероятно всеки полет да мине без терзания. Това, което може да извършите, е да се поучите от всяко прекарване и да бъдете по-добре готови за идващото.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР