Пътуването до Южния полюс е голямо предизвикателство. Далече е, студено

...
Пътуването до Южния полюс е голямо предизвикателство. Далече е, студено
Коментари Харесай

Защо самолетите никога не летят над Южния полюс?

Пътуването до Южния полюс е огромно предизвикателство.

Далече е, студено е и е скъпо.

Би било още по-хубаво просто да летите над него по пътя към идната ваканционна дестинация.

Ако погледнете през прозореца на самолета, ще видите безконечния лед на Южния полюс: недокоснати пейзажи, нереални долини и остри айсберги. Би било вълнуващо да летите над Южния полюс с постоянен полет.

Това от време на време е допустимо на Северния полюс. В момента обаче няма търговски самолети, които прелитат Южния полюс. Защо?

Един въпрос стои на пътя на комерсиалния полет над Южния полюс: какъв брой надалеч от летище може да лети един аероплан? На всеки вид аероплан се дава клас, който дефинира оптималното разстояние, което може да измине от най-близкото летище. При незабавни случаи постоянно би трябвало да има достъп до писта за политане и кацане, към която полетът може да бъде отклонен.



Аварийно кацане на Южния полюс не е допустимо

До 1985 година на всички двумоторни търговски самолети е позволено да бъдат в радиус от 60 минути от летище. С други думи, би трябвало да е допустимо да се доближат писта за час полетно време. Тъй като машините стават по-добри, тези цифри се усилват, което значи по-големи радиуси.

Но макар че в този момент от ден на ден и повече направления се извършват без спирки, Южният полюс е в друга категория в това отношение. Нито един от самолетите не е систематизиран в категория, която би им разрешила да лети над него. Най-близкото летище просто е прекомерно надалеч.

Ще остане ли Южният полюс свободен от самолети?

Ако възникне изключителна обстановка, най-краткият път от Южния полюс ще бъде до Ушуая, Аржентина. А това е на 4000 километра от него. Твърде надалеч, с цел да поемете по друг маршрут и да кацнете при незабавни случаи.

Дълго време изглеждаше, че тази обстановка няма да се промени. В последна сметка, Антарктида е най-голямата предпазена територия в света. Но Австралия има проекти за летище на Антарктида, което да бъде приключено през 2040 година

Проектът обаче към момента не е утвърден. В момента е във фаза на екологичен обзор. Решението би трябвало да бъде взето тази година, а строителството е планувано да стартира през 2023 година

Ако на Антарктида се построи летище, неговата писта може да се употребява при незабавни случаи. Според системата от радиуси тогава могат да бъдат вероятни и търговски полети, които най-малко да се приближават до Южния полюс.

Някои самолети летят над Антарктида

Въпреки че в никакъв случай няма да прелетите над самия Южен полюс при постоянен полет, можете да видите Антарктида през прозореца на самолета. Защото няколко пътнически самолета, летящи от Сидни до Йоханесбург или Сантяго, от време на време пресичат дребна част от Антарктида, според от посоката напразно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР