Пътуване с влак в страната отказа американската преподавателка Ариел Бъртли

...
Пътуване с влак в страната отказа американската преподавателка Ариел Бъртли
Коментари Харесай

Американка разказа за кошмарна случка в България: Мъж ме наплю, нападна ме с електрошок и палка

Пътуване с трен в страната отхвърли американската преподавателка Ариел Бъртли от живот в България. 

Жената идва в страната от Съединени американски щати през август 2022 година Мести се, с цел да преподава британски език в София през една от най-престижните стратегии в света - " Фулбрайт ". Програмата има за цел да увеличи разбирателството сред хората от Съединени американски щати и други страни посредством продан на хора и познания, и се управлява от американското посолство у нас.

На 10 март 2023 година Ариел пътува с пътнически трен на БДЖ от София до Велико Търново, с цел да отпразнува рождения ден на неин сътрудник, пристигнал у нас през същата програмата. Придружена е от любимеца й – Армани, който е куче за прочувствена поддръжка. Като такова, неговата роля е да обезпечава успокоение и облекчение на Ариел. Кучето ѝ е предписано от терапевт по време на  Covid пандемията през 2020 година – за справяне с тревожни положения.

" Качих се на влака, купих билети за мен и за кучето ми и кондукторът ми сподели, че не мога да седна на мястото ми. Изпрати ме най-отзад на влака, където трябваше да заставам за 6-часовото пътешестване ", споделя Ариел пред bTV.

Имаше намордник, имаше кучешка жилетка, даже му бях поставила и тениска, с цел да може да наподобява по-дружелюбен. Имам негови фотоси с всички тези неща.

Непознат за нея мъж, на име Румен, я вижда на платформата и я кани да седне в неговото купе, дружно с кучето. Това ядосва един от пасажерите на платформата. По думите на Ариел мъжът почнал да я наскърбява, да крещи и да я заплашва.

Ариел не приказва български, само че схваща някои думи. Твърди, че мъжът е употребявал най-много расистки обиди.

Тогава станах и излязох от купето. Премахнах намордника от кучето ми, макар че то не хапе, мъжът не го знаеше и се надявах, че това ще го сплаши и ще деескалира обстановката, описа още тя.

Докато са на платформата, Ариел споделя по какъв начин мъжът се изплюва върху лицето ѝ и вади електрошок от раницата си: " Понеже към този момент се бях подготвила ментално, че нещо щеше да се случи и си бях споделила да не се панирам, откакто той ме наплю, аз към този момент държах лютивия ми спрей. Напръсках го, обърнах се, взех кучето си и му споделих " Армани, тичай! “

Така стартира гоненето от последния вагон на влака до първия. Втори мъж се причислява към този с електрошока, като изважда палка. Ариел счита, че това, което е обединило двамата непознати мъже, е водено само от расизма.

Споделя още, че до момента в който бяга през вагоните на влака, се обажда на 112. По думите ѝ не  получава подпомагане, тъй като е говорила на британски език: " Те желаеха да дам телефона на някой българин, аз им отвърнах, че съм във трен, цялостен с още 300 българи и никой не прави нищо, не мога да дам телефона на никого. Те ми затвориха “.

След това тя се обажда на номер от американското посолство, който се обезпечава на всеки, когато се изпраща в друга страна през програмата " Фулбрайт “.

Влакът стопира на гара Долни Дъбник в област Плевен и идва полиция за изясняване на случая.  От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи ни дадоха отговор, че полицията е извикана от служителка на БДЖ във влака, като ни изпратиха документално мнение по тематиката.

Ариел е отведена в полицейско ръководство в Долни Дъбник за предоставяне на писмени пояснения, а двамата мъже са дали показанията си на гарата, след което са се качили назад във влака.

От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи настояват, че мъжът с електрошока е обяснил, че бърза за доктор и по тази причина след снемането на писмени пояснения, е траял с пътуването си в същия трен.

По случая няма арестувани лица.

Ариел се връща назад в София с кола, която изпращат от " Фулбрайт “ да я вземе от районното ръководство в Долни Дъбник.

Последното нещо, което направих, преди да се върна назад в Америка, беше да се видя с учениците ми и да им обясня за какво си потеглям от България. По думите ѝ не среща поддръжка от учебната администрация. Другите преподаватели я уверявали, че случаят във влака не е на расова основа.

Така тя взема решение да опише историята си онлайн. Снима клип, в който споделя всичко за случилото се и го разгласява в обществените си мрежи, където бързо придобива популярност.

Попитах я какво обръщение желае да съобщи на всички българи, които ще чуят историята ѝ. Тя ми отвърна: " Най-важното нещо за мен е това да не се случва на никой различен. Бъдете смели! “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР