Пациентка с левкемия от САЩ стана първата жена и третият

...
Пациентка с левкемия от САЩ стана първата жена и третият
Коментари Харесай

ПРОБИВ В МЕДИЦИНАТА: Излекуваха ХИВ позитивна жена!

Пациентка с левкемия от Съединени американски щати стана първата жена и третият човек досега, оздравял от ХИВ! Изследователите споделиха, че става въпрос за жена на междинна възраст от смесена раса, която получава трансплантация на стволови кафези от донор, който е бил естествено резистентен на вируса, причиняващ СПИН.

Случаят, показан на Конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции в Денвър, е и първият, включващ кръв от пъпна шнур, по-нов метод, който може да направи лекуването налично за повече хора.
Жената е получила кръв от пъпна шнур като опит за лекуване на остра миелоидна левкемия. Това е тип рак, който стартира от кръвообразуващите кафези в костния мозък. В момента тя е в ремисия и е свободна от вируса към този момент 14 месеца, без потребност от мощни лекувания за ХИВ, известни като антиретровирусна терапия.

Двата предходни сполучливи случая са на мъже - един бял и един латиноамериканец - които са получили стволови кафези на възрастен човек, които се употребяват по-често при трансплантации на костен мозък.

„ Това към този момент е третият отчет за изцеление с този способ и първият на жена, живееща с ХИВ “, споделя в изказване Шарън Люин, определен президент на Международното общество за битка със СПИН.

Случаят е част от по-голямо, подкрепено от Съединени американски щати изследване, водено от доктор Ивон Брайсън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и доктор Дебора Персо от университета Джон Хопкинс в Балтимор. Той има за цел да наблюдава 25 души с ХИВ, които са подложени на трансплантация на стволови кафези, взети от кръв от пъпна шнур като способ за лекуване на рак и други съществени положения.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР