Пациенти сигнализираха за лекарска грешка и съмнителни хоспитализации в пловдивска

...
Пациенти сигнализираха за лекарска грешка и съмнителни хоспитализации в пловдивска
Коментари Харесай

Пациент ляга за операция на синус с две здрави очи, събужда се напълно сляп с едното

Пациенти алармираха за лекарска неточност и съмнителни хоспитализации в пловдивска болница, осведоми NOVA.

Преди две години 72-годишният Неделчо Неделчев от Кърджали е признат за интервенция на синус в клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ " Свети Георги ". Той ляга на операционната маса с две здрави очи и се разсънва изцяло кьорав с едното.

„ Никакъв проблем не съм имал с очите. След интервенцията ми се наложи да отида до тоалетната, тогава видях в огледалото, че на едното око имам марля. Не знаех какво е станало. Махнаха ми марлята, с която беше залепено окото и ме попитаха дали виждам. Отговорих, че не виждам нищо ", описа Неделчо Неделчев.

Операцията на Неделчо е направена от началника на клиниката проф. Петя Печалова и от доктор Павлов, който има компетентност орална, а не лицево-челюстна хирургия и няма право да взе участие в такива интервенции, споделя възрастният мъж. Според него доктор Павлов е объркал нещата.

" След това разбирам, че на окото е прекратено кръвоснабдяването. Половин час след спиране на кръвоснабдяването, окото е било към този момент сляпо. Аз това не го знаех, когато бях изписан ", сподели още Неделчев. Лекарят не пожела да приказва по случая.

" Попитах проф. Печалова какво е станало с окото ми. Тя отговори, че евентуално съм имал перде, само че не съм обърнал внимание на това. Аз и отговорих, че проблеми с очите в никакъв случай не съм имал, с изключение на, че носих очила с диоптър 1.5 ", споделя още мъжът.

Той отхвърля да напусне болничното заведение, до момента в който не му бъде направена интервенция на окото. Интервенцията обаче се оказва несполучлива, тъй като към този момент е било късно.

„ Казаха ми, че за жалост окото не може да бъде възобновено и с него няма да виждам Вероятно ще мога да разграничавам дневната от нощната светлина ", сподели Неделчо Неделчев.

„ Не мога да разясня, тъй като сега се води досъдебно произвеждане. Това, което Неделчев ви е разказал са неговите усещания по случая ", сподели проф. Петя Печалова.

Районната прокуратура в Пловдив стартира следствие за породена телесна щета заради неведение или немарливо осъществяване на занимание, или друга правно регламентирана активност представляваща източник на нараснала заплаха. От прокуратурата прецизират, че по делото са разпитани всички очевидци и са събрани всички писмени доказателства. Предстои да бъде назначена петорна сложна правосъдно здравна експертиза. При разпитите множеството лекари твърдели, че не помнят детайлности към интервенцията и положението на мъжа.

Проф. Печалова издава и заповед по отношение на провежданото следствие, по отношение на лекуването на пациента Неделчо Неделчев, с която дефинира период за предаване на обясненията по давания от проверяващите органи въпросник до 13.00 часа на 21 юни 2022 година в канцеларията на клиниката по " Лицево-челюстна хирургия ".

„ Тези, които са споделили истината са били дисциплинарно освободени, заради несправяне с работата ", сподели още Неделчев.

Въпреки, че губи изцяло зрението на едното си око по документи възрастният мъж е изписан без недоволства и даже с усъвършенствания. Получава епикриза, в която написа, че е признат 7 дни, откакто действително постъпва в отделението с диагноза, която не дава отговор на неговата.

„ В епикризата с изключение на трите ми имена и адреса, нищо друго не дава отговор на истината ", сподели Неделчев.

В хода на следствието излиза наяве, че Неделчо има още една епикриза с дати разнообразни от първата.

„ Мъжът не е лежал фиктивно в болничното заведение ", споделя проф. Петя Печалова.

Неделчо не е единственият, който е хоспитализаран по документи повторно, без да знае. Други пациенти от Пловдив и района оповестиха, че също по документи са лежали там, само че това не било правилно. Окръжната прокуратура в Пловдив ревизира и дали други пациенти действително са лежали и са били оперирани в лечебното заведение. Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по работа. Към този миг към момента се правят процесуално-следствени дейности. Според информация на NOVA информация е правена акция в клиниката и в дома на началничката, при която са конфискувани документи.

Началничката на клиниката проф. Печалова изясни, че не може да разяснява изказванията за фиктивните хоспитализации, защото тече следствие.

Ръководството на Здравната каса се въздържа от коментар, до момента в който тече следствие по случаите.

От болничното заведение оповестяват, че не са и не биха отказали или опорочили достъпа до законна информация. Допълват, че според наказателно-процесулания кодекс единствено наблюдаващия прокурор може да позволи оповестяване на материалите по следствието. Лечебното заведение и пациентите, които са част от следствието не могат да дават каквато и да било информация. Уточняват и, че разчитат на етично и добросъвестно показване на обстоятелствата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР