Пациенти с ревматологични заболявания изпратиха в понеделник отворено писмо до

...
Пациенти с ревматологични заболявания изпратиха в понеделник отворено писмо до
Коментари Харесай

Пациенти с ревматологични заболявания искат помощ от щаба срещу Covid-19, за да се лекуват

Пациенти с ревматологични болести изпратиха в понеделник отворено писмо до щаба против разпространяването на Covid-19, в което настояха за незабавни ограничения, с цел да се обезпечи лекуването им. Става въпрос за пациенти със систематичен лупус, систематична склероза, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, които нямат достъп до нужните им медикаменти поради рецесията към световната зараза от ковид. Причината е, че част от продуктите, които те употребяват, се оказаха измежду най-ефективните за лекуването на ковид, което съществено утежнява недостига на тези лекарства.

От Организацията на пациентите с ревматологични болести напомнят, че през 2019 година беше спрян от произвеждане препаратът Резохин (Rezochin film coated tablet 250 mg x 100) на “Байер “, за което те са уведомили виновните органи по надлежния ред. С това пациентите със систематичен лупус, ревматоиден артрит и всички останали диагнози в България, при които медикаментът е използван, бяха оставени без достъп до лекуване с този медикамент.

Медикаметът Резохин беше единствен в своята INN група в позитивния лекартвен лист.

Една от вероятните други възможности, медикаментът Плакенил (Plaquenil 200 mg), с дейна съставна част хидроксихлороквин сулфат, на компания “Санофи “ не е регистриран в България, а пациентите си го набираха от прилежащите страни като Гърция, Турция, Румъния.

Организация на пациентите с ревматологични болести в България още през предходната година е подхванала редица дейности, с цел да може пациентите да имат достъп до Плакенил в България, само че без необикновен резултат, заради индиферентност на производителя да го записва на българския пазар. “Наясно сме с тежките, мудни и скъпи административни процедури по регистрацията, само че считаме, че това не би трябвало да е причина за отнемане на пациентите от налично лечение”, разясниха от организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР